Zdrcující analýza poměrů v Bílém domě. Promlouvá vyhozený Steve Bannon

21.08.2017 22:01

Server protitrumpovského deníku Washington Post přinesl zdrcující analýzu dění v Bílém domě. Je to prý tak zlé, že pověst 45. prezidenta USA Donalda Trumpa pravděpodobně nevylepší ani odchod dosavadního hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona.

Zdrcující analýza poměrů v Bílém domě. Promlouvá vyhozený Steve Bannon
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Steve Bannon byl považován za muže, který má nejblíže k prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Teď už to neplatí. Kancléř Bílého domu generál John. F. Kelly dosáhl Bannonova odchodu ze sídla prezidentů. Od kroku prý očekává, že se zlepší vztahy mezi prezidentem a republikánskou většinou v Kongresu. Za jiných okolností by asi Trump mohl pohodlně vládnout s republikánskou podporou v zádech, ale současná situace je specifická. Republikánská většina se staví prezidentovi na odpor. Především kvůli nejednoznačnému postoji k rasistickým nepokojům v Charlottesville.

Washington Post však upozorňuje, že Kelly a další Trumpovi spolupracovníci možná doufají v nápravu vztahů s republikány. Marně. Trump se totiž dál chová velmi nevyzpytatelně. Stačí se podívat na jeho Twitter. Generál Kelly se možná snažil Trumpa přimět, aby tweety omezil, ale podle deníku zjevně neuspěl.

Celý text v angličtině naleznete zde.

Bannon však republikánům vzkázal, že by měli Trumpa podporovat. Především prezidentovy daňové plány a stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Jinak riskují, že se znelíbí voličům prezidenta. Dnes již bývalý poradce prezidenta Trumpa však také dodal, že neočekává žádné „líbánky“ mezi Trumpem a republikány. O každý politický krok se prý svede tvrdá bitva. Žádná administrativa v historii nebyla tolik rozdělena v otázce dalšího směřování, jako je ta Trumpova. Napětí v Bílém domě tedy nepoleví. 

Kromě tweetů budou totiž Spojené státy řešit také vztahy Trumpova týmu a Ruska. Trump bude muset řešit i jiné problémy, třeba otázku zvýšení stropu státního dluhu. Stejně tak bude nepochybně chtít, aby se republikáni vrátili ke zrušení zdravotního programu Obamacare. Jde o zásadní témata, na kterých prozatím neexistuje vládní shoda.

Lidí, kteří Trumpa znají, říkají, že se bude i nadále zajímat o Bannonovy názory. A sám Bannon se vrátí na zpravodajský server BreitbartNews a odtud se pokusí zúčtovat se svými odpůrci. Sám Bannon tvrdí, že se cítí, jako by znovu měl „prst na spoušti“, a je připraven „rozdrtit opozici“. Dal také jasně najevo, že rozdělení týmu Donalda Trumpa se podobá rozděleným Spojeným státům. Země je podle jeho názoru rozdělená a demokraté a republikáni budou muset najít cestu zahlazení těchto rozporů. Budou muset řešit nezaměstnanost a vytrácející se národní identitu, kterou bude třeba obnovit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…