Zdroj z TOP 09: Situace je děsivá, ale máme plán, jak se zalíbit lidem

04.10.2012 7:21

Konec Jaromíra Drábka, jednoho z nekompromisních „reformních bouráků“, je dalším úderem TOP 09, která se chtěla prezentovat jako čistá varianta ODS. Zatím v poslední době sbírá skandály stejně jako její kolegyně. Týden před krajskými a senátními volbami roste ve straně panika.

Zdroj z TOP 09: Situace je děsivá, ale máme plán, jak se zalíbit lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Podle MF DNES stačili TOPkaři za dva roky více než důkladně zjistit, že hrát roli poctivé, protikorupční strany je mnohem náročnější, než to vypadalo. Projevuje se to i v přízni voličů. Strana, která měla ambice být lídrem pravé části spektra, už klesla pod deset procent a odstoupení jedné z jejich nejvýraznějších tváří je další ranou.

„Samozřejmě nás poškodily různé skandály. To je mi jasné, že nemůžeme slavně dopadnout,“ uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg ještě předtím, než na listinu hanby přibylo jméno ministra práce, jehož statutárního zástupce odvedli policisté přímo z kanceláře. Nyní místopředsedkyně strany Helena Langšádlová připouští, že „situace týden před volbami vůbec není příjemná.“

Proto se snaží v nepříjemné situaci minimalizovat škody a Drábkovo urychlené pakování prezentovat jako ctnost. „Věřím, že málokdo by v takové situaci reagoval obdobně,“ uvedl místopředseda strany Marek Ženíšek. Další místopředseda Miroslav Kalousek dokonce řekl, že Drábek svým rozhodnutím převzal odpovědnost za politickou kulturu v zemi. „TOP 09 může být hrdá na to, že když někteří členové pochybí, tak odstupují,“ uvedl poslanec Stanislav Polčák.

Podle MF DNES se však Drábek ke svému odvážnému činu odhodlával dost ztěžka a odmítal jak svou rezignaci, tak trvalé odvolání náměstka Vladimíra Šišky, s nímž v té chvíli už bylo vedeno vazební řízení. Zlomila jej prý až vyhrocená diskuse na stranickém jednání.

„Situace je děsivá, ale naše jednoznačná dohoda ve straně je usmívat se, bagatelizovat to, opakovat, že jde o selhání jednotlivce, ocenit, že Drábek rezignoval a upozorňovat, že Vondra to neudělal,“ popsal strategii pro poslední předvolební týden jeden z členů vedení. 


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…