Zdroje budou. Pirátka v Partii ohromila výčtem, kde všude se mohou hledat

06.05.2018 12:20

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedly dvě dámy – ministryně práce a sociálních věcí v demisi za hnutí ANO Jaroslava Němcová a poslankyně Pirátů Olga Richterová. Němcová diskusi zahájila zostra. Pořádně se navezla do sociálních demokratů. Richterová si zase nebrala servítky vůči hnutí ANO. Před kamerami to opět pořádně jiskřilo. I kvůli novičoku.

Zdroje budou. Pirátka v Partii ohromila výčtem, kde všude se mohou hledat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jaroslava Němcová kroutila hlavou nad podmínkou ČSSD, že prvoinstančně odsouzený člověk musí opustit vládu. Takováto podmínka jí přijde dehonestující zvlášť ve chvíli, kdy premiér Andrej Babiš je trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo, kde byl stíhán také první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, u něhož už bylo trestní stíhání zastaveno.

„Objevují se náznaky, že jde o vykonstruovanou kauzu a vzhledem k tomu si myslím, že ty podmínky ČSSD jsou nadnesené, dehonestující až ponižující. Jaroslav Faltýnek už byl dvakrát vydán k trestnímu stíhání, byl dehonestován,“ rozjela se hned v úvodu pěkně zostra paní ministryně.  

Stejně nepřijatelný se jí zdá požadavek ČSSD na odstranění politiků SPD Tomia Okamury z orgánů Sněmovny. Orgány Sněmovny se ustavovaly na základě voleb, hnutí SPD získalo přes půl milionu hlasů a tento fakt je třeba respektovat.    

Olga Richterová naproti tomu vyjádřila pochopení pro požadavky ČSSD. Zdůraznila, že u Andreje Babiše ještě trestní stíhání zastaveno nebylo a není vůbec jisté, zda bude zastaveno. Stejně tak nelze přehlížet fakt, že ve Sněmovně už celé měsíce funguje mašinerie ANO, SPD a KSČM, takže požadavek ČSSD na tento fakt reaguje.

Němcová konstatovala, že Babiš bude svou příští vládu řídit stejně, jako řídí tu současnou, bude úkolovat ministry a uchová si kontrolu nad fungováním kabinetu.

Ale dámy spolu neprobíraly jen požadavky ČSSD. Došlo i na situaci v hnutí ANO. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán před pár týdny oznámil, že ve vládě brzy skončí a v dalším Babišově kabinetu už nebude. Nedávno se ukázalo, že členem příští vlády nebude ani současný ministr zahraničí Martin Stropnický. Stane se velvyslancem v Izraeli. Podle Richterové to ukazuje na to, že Babiš tak úplně nezvládá manažersky řídit hnutí ANO, ačkoli se tím navenek rád honosí.  

„Ukazuje to na to, jak se hnutí ANO drolí a že není z vnitřku tak pevné, jak se tváří,“ okomentovala situaci Richterová. „K žádnému rozkolu a tříštění opravdu nedochází,“ ohradila se okamžitě ministryně s tím, že Babiš manažersky odvedl veliký kus práce, když vybudoval hnutí ANO, takže jí nepřijde správné zpochybňovat manažerské schopnosti šéfa hnutí ANO.

Političky se dotklo také vyjádření prezidenta Zemana v kauze novičok. Prezident před televizními kamerami oznámil, že se s ním v minulosti na našem území pracovalo. Zdá se političkám v pořádku, když prezident veřejně pronáší takovéto věty obsahující citlivé a utajované informace?

Němcová se příliš nechtěla vyjadřovat k tématu. „Nenáleží mi vůbec to komentovat, protože nemáme relevantní informace k tomu, co je a co není pravda. K tomuto bych se nerada vyjadřovala, protože nemám relevantní informace. Mám pouze informace z médií... Pan prezident je osoba velmi znalá. On ví, jaké informace může a nemůže zveřejnit. Mně nenáleží se k tomu vyjadřovat,“ konstatovala Jaroslava Němcová.    

Richterová byla vůči prezidentovi mnohem kritičtější. „Z toho, že pan prezident citoval ty zprávy výběrově, se zdá, že prezident Miloš Zeman nahrává Rusku.“ Podle Richterové nelze vyloučit ani to, že prezident toto téma otevřel, aby odvedl pozornost médií od faktu, že je premiér Andrej Babiš nadále trestně stíhán. Předhodil médiím téma nové.

Ve druhé polovině rozhovoru se dámy věnovaly otázkám sociálního bydlení. dámy se shodly na tom, že sociální bydlení je třeba diferencovat na několik typů podle finanční situace klienta. Richterová varovala před vytvořením nových ghett, byť pod patronací státu. „Současný návrh je opentlen spoustou pěkných slov, ale úplně z něj vypadla složka sociální práce.“ Němcová uklidňovala, že vláda pracuje na komplexním řešení, ale jejím prvořadým úkolem je zarazit obchodování s chudobou, jaké známe dnes v době vyplácení dávek na bydlení. Ministryně diváky ujišťovala, že bude posílat více úředníků do terénu, aby zkontrolovali, zda ti či oni žadatelé o tyto dávky mají na ně nárok. Onen komplexní návrh a řešení tohoto problému je teprve na počátku a formuje se.

Richterová okamžitě poukázala na možnou slabinu nových plánů MPSV ve věci sociálního bydlení. „Když chcete pomoct jedněm lidem, tak musíte zaplatit jiné lidi, kteří jim pomohou,“ zdůraznila Richterová s tím, že prozatím tu tato potřebná vazba chybí.  

Než se rozloučily s diváky, debatovaly dámy také o důchodech v Česku. Shodly se na tom, že by se důchody měly zvyšovat, aby čeští senioři nekončili pod hranicí chudoby. Proto také vláda rozhodla o výrazném zvýšení důchodů, a to zvláště u občanů starších osmdesáti pěti let. „Je to jedna z priorit vlády... Je to pro nás opravdu důležitá věc,“ ujišťovala diváky Němcová.

Richterová zdůraznila, že základní důchodová složka musí občanům zajistit důstojný život. A pak bude na každém, co si na důchod připlatí navíc. „Všichni víme, že bude třeba hledat nové zdroje příjmů, protože víme, jaká je demografická prognóza. Je možné zdanit jinak těžbu nerostného bohatství,“ konstatovala Richterová. Obratem také podotkla, že server Seznam.cz odvádí v Česku podstatně vyšší daně než Google, a to i navzdory tomu, že Google je podstatně větší firmou než Seznam a v Česku také působí. Pokud se toto podaří změnit, najdeme v Česku nové zdroje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…