Že bude brzy lépe? Nová data jsou děsivá. Ekonom Pikora sleduje vývoj v Evropě

25.04.2020 6:38

„Frankfurtská burza dnes odepisuje 0,6 %. Mnoho investorů si myslí, že brzo bude lépe, a nechce se jim akcie prodávat, ačkoli nová data jsou děsivá. A na to, že bude brzo lépe, potřebuje člověk hodně panáků,“ hodnotí aktuální situaci ekonom Vladimír Pikora. Upozornil, že v Německu se očekává nejhorší ekonomický pokles od druhé světové války. A okomentoval i dění u nás.

Že bude brzy lépe? Nová data jsou děsivá. Ekonom Pikora sleduje vývoj v Evropě
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Upozornil, že Index německého podnikatelského klimatu Ifo klesl na nejnižší hodnoty od doby, co je měřen. Institut též poznamenal, že případné zotavení z krize pravděpodobně nebude mít tvar písmene "V". „To je velmi zajímavé, protože když čtu české noviny, snad všichni v nich mluví o tom, že pokud uděláme to či ono, tak oživení ve tvaru písmene ‚V‘ přijde. Já ovšem čekám čtyři kvartály poklesu a nic s tím nikdo nenadělá,“ predikuje Pikora.

Podle německé vládní prognózy, na niž ekonom upozorňuje, letos ekonomika poklesne nejvíc od druhé světové války. „To zní děsivě, ale ve skutečnosti k tomu stačí pokles jen o 6 %. V roce 2021 čeká německá vláda růst o 5 %. Myslím, že to zní realisticky. Plyne z toho, že na úroveň roku 2019 se vrátí Německo nejprve v roce 2022, ale spíš později. I když na velké závěry je ještě brzo. Šéfka ECB totiž včera prohlásila, že očekává u eurozóny pokles v rozmezí 5 až 15 %. Normálně bych řekl, že to je rozmezí od nevidím do nevidím, ale dnes je tolik nejasností, že to beru,“ píše.

Počet nezaměstnaných pak v Německu dosáhne až tří milionů; tvrdí to institut IAB. Dle Pikory to však není strašné číslo. „Německá ekonomika má zhruba 8× víc lidí než česká. To by tímto propočtem znamenalo pro ČR ‚jen‘ 375 tisíc nezaměstnaných. Jsem prakticky si jistý, že se podíváme výš. Dlouhá léta jsme se pohybovali kolem půl milionu nezaměstnaných,“ přiblížil.

Finanční trhy mělo oživit dohodnutí se představitelů EU na záchranných fondech. Nestalo se však tak. „Ukázalo se, že vlády nespolupracují, ale jdou ostře proti sobě. Navíc mnozí čekali, že záchranný fond nebude mít jen 1 bilion eur, ale hned 1,5 bilionu eur. Tolik peněz alespoň žádá Itálie. Ta také chce, aby fond rozdával dotace. S tím nesouhlasí Rakousko podporované Skandinávií. Chtějí, aby fond rozdával půjčky. Francie stojí někde mezi a stále chce společné evropské dluhopisy, ačkoli jí všichni vysvětlují, že na to dosud nepředlužené země nikdy nekývnou. V Itálii současně rostou protievropské nálady. Problém už v Itálii nemá jen ekonomický, ale i politický rozměr,“ shrnuje nepříznivé dění.

Zatímco v pátek americký dolar zpevnil na nejsilnější hodnotu od 24. března k euru, v České republice prý „zatím pokračuje chaos, protože skoro nikdo neví, co bylo a co nebylo odvoláno, a co platí“. Škoda Auto však potvrdila, že 27. dubna obnoví výrobu ve svých třech závodech na našem území. „Bez této firmy nemůžeme čekat návrat k předkrizovým exportům a poptávce po koruně, tedy k jejímu posílení,“ hodnotí Pikora.

20denní průměr je nyní 27,26 CZK/EUR. „Tady se bude kurz točit ještě řadu dnů,“ hodnotí ekonom závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…