Že nejde migranty integrovat? To je jen váš populismus, křičel u Jílkové student sociálních věd. Český muslim pak zcela bez obalu promluvil o svých souvěrcích

26.11.2015 23:10

„Nebezpečí terorismu se přiblížilo k našim hranicím, prohlásil předevčírem prezident Miloš Zeman. A dodal: Je naivní domnívat se, že neexistuje souvislost mezi migrační vlnou a terorismem. Jsou tedy pro bezpečnost v Evropě skutečně rizikem uprchlíci? Nebo mají pravdu ti politici, kteří tvrdí, že v reakci na pařížské útoky nesmíme odmítat běžence? A je Evropská unie schopná vám garantovat bezpečnost?“ uvedla dnešní pořad Máte slovo České televize jeho moderátorka Michaela Jílková.

Že nejde migranty integrovat? To je jen váš populismus, křičel u Jílkové student sociálních věd. Český muslim pak zcela bez obalu promluvil o svých souvěrcích
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

„Ti lidé, kteří sem přicházejí, pochází z oblastí, kde je islám. Všichni z nich v něco věří. To respektuji. Ale staví na tom argumenty, což by se rovněž dalo respektovat, které leckdy prosazují radikální cestou. A to už nerespektuji. Každý z nás v něco věří, ale málokdo by střílel po lidech,“ uvedl úvodem student medicíny Univerzity Karlovy, jenž je znepokojen přílivem uprchlíků, Michal Bělanský.

Podle Daniela Hermana jde o humanitární katastrofu. Je však dle jeho názoru nutné respektovat pořádek a pomoci lidem, kteří utíkají před válkou – avšak je nutné i při tomto rozlišovat. „Jsme připraveni pomoci, ale je nutné na tu pomyslnou loďku vzít jen tolik lidí, aby se nepotopila,“ řekl s tím, že válka je bohužel byznys.

„Migrace v současné době znamená nekontrolovatelný pohyb mnoha lidí po Evropě,“ zmínil předseda ODS Petr Fiala s tím, že s migrací se pojí bezpečnostní rizika a je nutné si je uvědomit. Tím však netvrdí, že každý uprchlík je terorista. „Nelze ale pomáhat uprchlíkům na úkor naší civilizace, na úkor naší bezpečnosti,“ dodal. „Není přeci možné, aby přes les či přes pole přišel kdokoliv, kdo chce.“

Spojenci proti teroristům

„Nehledejme v muslimech a priori nepřátele, ale spojence proti teroristům,“ dodal k tématu další host pořadu, arabista Bronislav Ostřanský.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora rozhodně není Česká republika proti uprchlíkům dostatečně ochráněna. Zároveň však ale varuje, abychom nepletli uprchlickou krizi s protimuslimskou hysterií. „Abychom mohli dobře chránit vnější schengenskou hranici, bude to trvat roky. Ale nebudeme-li toho schopni, tak musíme chránit své hranice,“ řekl k tomu Fiala.

K celému problému se vyjádřil i student Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Václav Kříž, který tvrdí, že uprchlíci utíkají před teroristy. „Islamisté v Islámském státu nesnáší uprchlíky, neboť vlastně ti před nimi prchají do Evropy a diskreditují je tak,“ uvedl Kříž, do kterého se za jeho slova pustil Fiala. „To je krásná myšlenka, ale bohužel není vůbec pravdivá. Vždyť se podívejte, že nejsme schopni integrovat ani druhou třetí generaci migrantů,“ poukázal na Francii předseda ODS. „Toto je čirý populismus. U integrace záleží na mnoha okolnostech a opatřeních,“ nenechal se odbýt Kříž.

Podle Hassana Atalaye, kaskadéra žijícího od svých šesti let v České republice, je více než 60 procent ekonomických migrantů. „Přeci kdyby prchali před válkou, zůstanou v té zemi, za jejíž první hranici se dostanou. A neprocházejí Evropou,“ konstatoval Atalay. Oddělovat zrno od plev je důležité i podle humanitární pracovnice z Člověka v tísni Markéty Kutilové.

Radikální islám = politická ideologie

„Islámský stát není střet dvou kultur. To je střet s barbarstvím,“ konstatoval následně Daniel Herman. Jeho slova podpořil i Petr Fiala, který upozornil na to, že radikální islám je politická ideologie, narozdíl od islámu jako takového, což je náboženství. 

„Nevyřešíme Islámský stát, nevyřešíme-li konflikt v Sýrii,“ uvedl následně Andor Šándor. „Je třeba to řešit v místech konfliktu a je třeba řešit to v mezinárodní spolupráci. Mezi Ruskem, USA, Čínou a rozumnými islámskými vládami,“ podpořil všeobecný názor v diskuzích Herman. Podle Fialy je nutné počítat s pomocí Turecka.

„Muslimské státy se rovněž vyjadřují proti Islámskému státu,“ dodal Ostřanský.

Student Bělanský se navíc obává protižidovských nálad ze strany muslimů. „Je to celkem reálné. Ta muslimská komunita je problémová,“ říká Atalay s tím, že nejproblémovější část jsou Arabové, kteří nikdy nebudou o židech mluvit hezky. Obavy z antisemitismu nesdílí Ostřanský.

V závěru pořadu Fiala zkritizoval Evropskou unii, která naši bezpečnost nechrání. NATO je dle něj vojenská organizace, která nemůže chránit naše vnější hranice. Podle ministra Hermana dělá česká vláda vše proto, aby zajistila bezpečnost občanů.

Příští týden bude hostem pořadu Máte slovo Michaely Jílkové mimo jiné mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Tématem totiž bude právě hlava státu a to, zda rozděluje českou společnost. Pořad začíná vždy ve čtvrtek ve 21:30 hodin na ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…