Že se Kim a Trump setkají v Praze? Šéf Severní Koreje možná nemá letadlo, které by sem doletělo

19.04.2018 8:35

Spojené státy, Severní Korea a společně s nimi i celý svět pozorně sledují přípravy na setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Svoji úlohu by při tomto setkání mohla sehrát také Praha.

Že se Kim a Trump setkají v Praze? Šéf Severní Koreje možná nemá letadlo, které by sem doletělo
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Setkání obou vůdců by se mělo odehrát přibližně na přelomu května a června a je považováno za důležité i z pohledu celého mezinárodního společenství. Mezi americkým prezidentem a severokorejským diktátorem probíhala v minulých měsících velmi ostrá výměna názorů, která u některých odborníků vzbuzovala obavy z možného válečného konfliktu. Nakonec se však ukázalo, že šlo pouze silná slova a vše nakonec vyústí v osobní setkání.

Půjde o historické setkání, protože až doposud žádný americký prezident se severokorejským vůdcem osobně nejednal. Hlavním tématem rozhovorů by měly být jaderné zbraně, které Severní Korea v posledních letech k nelibosti svých sousedů a vůbec celého svobodného světa testuje. Vedle toho by měli oba státníci hovořit o sankcích, kterým KLDR čelí a které ještě více komplikují situaci v zemi, kde téměř pravidelně hrozí hladomor.

Setkání Trumpa s Kim Čong-unem sice z historického hlediska nedosáhne věhlasu legendárních rozhovorů Ronalda Reagana s Michailem Gorbačovem v Ženevě a Reykjavíku, ke kterým došlo ve letech 1985 a 1986, ale přesto bude i tento summit pro hostující město prestižní záležitosti. Agentura Bloomberg publikovala seznam devíti světových metropolí, kde by se připravovaný summit mohl konat. Na seznamu figuruje také Praha.

Bangkok, Ženeva, Helsinki, Singapur, Stockholm, Oslo, Praha, Varšava nebo Ulánbátar, tak vypadá seznam potenciálních hostitelů klíčového summitu podle abecedního pořadí. Zatím není zřejmé, které z měst obě strany preferují, ale pro každé z nich hovoří konkrétní argumenty. Pro Prahu například to, že je zde velvyslancem Kimův strýc. V úvahu se dle Bloombergu bude muset vzít také skutečnost, že KLDR možná nemá letadlo, které je schopno doletět na větší vzdálenost. To by mohlo být limitující kritérium pro výběr Prahy či dalších evropských měst.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…