Ze zámku bude hotel, staví se rodinné domy. Církev a obec spojily síly

17.07.2015 11:52

O úspěšné spolupráci obce s katolickou církví, kterou se podařilo navázat v Dolních Břežanech ležících nedaleko Prahy, píší páteční Hospodářské noviny. Arcibiskupství pražské zde získalo před lety čtvrt miliardy korun za prodej zdejších pozemků na stavbu rodinných domů. Nyní církev přibližně stejnou částku obci vrací zpátky. Arcibiskupství pražské se totiž pustilo do rekonstrukce zdejšího zámku, z něhož vznikne hotel.

Ze zámku bude hotel, staví se rodinné domy. Církev a obec spojily síly
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Přestavba zámku není první projekt, který v Dolních Břežanech ve spolupráci města s církví vznikl. Vedle zámku stojí dvě obrovská výzkumná laserová centra. V sousedním pivovaru točí světlý ležák. Jak pivovar, tak vědecká centra i nová kašna leží na místech, kde se dříve rozkládal areál zemědělského družstva.

Hotel, který vznikne přestavbou zámku, by měl sloužit k ubytovávání zahraničních hostů z obou sousedních vědeckých center. „Po debatě s hoteliéry jsme dospěli k tomu, že jediný model, který tady má šanci na úspěch, je takzvaný seminární hotel. Těch je v Praze a jejím okolí málo a jsou často vyhledávané,“ vysvětlil starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Obec společně s církví už postavila celou čtvrť rodinných domů, zrenovovala centrum města, postavila náměstí a park s vodními plochami. Následovala vědecká centra, nyní se pracuje na revitalizaci zámku a stavbě nové školky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…