Ze zprávy Evropského parlamentu dýchá duch dob minulých, varuje Zahradil

12.03.2022 14:28 | Zprávy

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) v komentáři pro MF Dnes napsal, že zvláště v čase ruské agrese vůči Ukrajině je třeba bojovat proti dezinformacím a propagandě, ale to podle něj nemění vůbec nic na tom, že je třeba myslet i na svobodu slova a vyhnout se tomu, že bychom se vraceli do časů, kdy se bojovalo se svobodou slova. A ze zprávy Evropského parlamentu k boji s dezinformacemi má Zahradil pocit, že z ní dýchá onen duch dob minulých.

Ze zprávy Evropského parlamentu dýchá duch dob minulých, varuje Zahradil
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Europoslanec Jan Zahradil má za to, že zvláště v časech ruské invaze na Ukrajinu je třeba mít se na pozoru před ruskou propagandou a dezinformacemi. Evropský parlament je téhož názoru a dokonce v tomto smyslu přijal příslušnou zprávu. Jenže tady Zahradil zpozorněl a začal upozorňovat, že ďábel bývá skryt v detailech. A z některých konkrétních formulací v této zprávě prý na Zahradila dýchl duch časů komunistické cenzury.

„Značná část zprávy je ovšem kontaminována zjevnou politicko-ideologickou předpojatostí, z níž na nás téměř dýchne duch dob minulých. Tak například se zde praví, že ‚mnohonárodní povaha orgánů EU… je stále častějším cílem zneužívaným nepřátelskými zahraničními aktéry k zasévání rozkolu uvnitř EU‘, pročež ‚extremistické, populistické, protievropské politické strany i některé další strany, osoby a hnutí‘ usilují o ‚prohloubení společenské roztříštěnosti a podkopávání legitimity evropských i vnitrostátních veřejných orgánů‘, a také ‚původci těchto dezinformačních kampaní vytváří pod záminkou podpory tradičních nebo konzervativních hodnot strategická spojenectví s místními partnery‘, “ napsal Zahradil v textu pro MF Dnes.  

„To už je docela silná káva. Jak se asi definuje ‚zasévání rozkolu‘? Jde třeba o přirozený nesoulad mezi členskými státy ohledně migrační politiky? Co to je ‚protievropská strana‘? Je to taková, která legitimně kritizuje některé aspekty evropské integrace? A pokud se nějaký křesťanský tradicionalista postaví třeba proti sňatkům osob téhož pohlaví, znamená to, že je potenciální ‚dezinformátor‘?“ ptá se dál Zahradil.

Upozornil, že podobných slabých míst se z jeho pohledu ve zprávě najde celá řada.

Ve zprávě se hovoří také o potřebě zřídit nezávislé subjekty pro ověřování uveřejněných zpráv a tyto instituce financovat z veřejných zdrojů. Žádá také vyhledání a zaplnění mezer v legislativě, aby jich nemohly využít nepřátelské subjekty.

Zahradil má obavy, aby se pod boj s dezinformacemi neskryl nakonec veškerý boj proti názorům, které nebudou politikům v Bruselu po chuti, i když půjde o oprávněnou kritiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…