Ze zprávy Evropského parlamentu dýchá duch dob minulých, varuje Zahradil

12.03.2022 14:28 | Zprávy

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) v komentáři pro MF Dnes napsal, že zvláště v čase ruské agrese vůči Ukrajině je třeba bojovat proti dezinformacím a propagandě, ale to podle něj nemění vůbec nic na tom, že je třeba myslet i na svobodu slova a vyhnout se tomu, že bychom se vraceli do časů, kdy se bojovalo se svobodou slova. A ze zprávy Evropského parlamentu k boji s dezinformacemi má Zahradil pocit, že z ní dýchá onen duch dob minulých.

Ze zprávy Evropského parlamentu dýchá duch dob minulých, varuje Zahradil
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Europoslanec Jan Zahradil má za to, že zvláště v časech ruské invaze na Ukrajinu je třeba mít se na pozoru před ruskou propagandou a dezinformacemi. Evropský parlament je téhož názoru a dokonce v tomto smyslu přijal příslušnou zprávu. Jenže tady Zahradil zpozorněl a začal upozorňovat, že ďábel bývá skryt v detailech. A z některých konkrétních formulací v této zprávě prý na Zahradila dýchl duch časů komunistické cenzury.

„Značná část zprávy je ovšem kontaminována zjevnou politicko-ideologickou předpojatostí, z níž na nás téměř dýchne duch dob minulých. Tak například se zde praví, že ‚mnohonárodní povaha orgánů EU… je stále častějším cílem zneužívaným nepřátelskými zahraničními aktéry k zasévání rozkolu uvnitř EU‘, pročež ‚extremistické, populistické, protievropské politické strany i některé další strany, osoby a hnutí‘ usilují o ‚prohloubení společenské roztříštěnosti a podkopávání legitimity evropských i vnitrostátních veřejných orgánů‘, a také ‚původci těchto dezinformačních kampaní vytváří pod záminkou podpory tradičních nebo konzervativních hodnot strategická spojenectví s místními partnery‘, “ napsal Zahradil v textu pro MF Dnes.  

„To už je docela silná káva. Jak se asi definuje ‚zasévání rozkolu‘? Jde třeba o přirozený nesoulad mezi členskými státy ohledně migrační politiky? Co to je ‚protievropská strana‘? Je to taková, která legitimně kritizuje některé aspekty evropské integrace? A pokud se nějaký křesťanský tradicionalista postaví třeba proti sňatkům osob téhož pohlaví, znamená to, že je potenciální ‚dezinformátor‘?“ ptá se dál Zahradil.

Upozornil, že podobných slabých míst se z jeho pohledu ve zprávě najde celá řada.

Ve zprávě se hovoří také o potřebě zřídit nezávislé subjekty pro ověřování uveřejněných zpráv a tyto instituce financovat z veřejných zdrojů. Žádá také vyhledání a zaplnění mezer v legislativě, aby jich nemohly využít nepřátelské subjekty.

Zahradil má obavy, aby se pod boj s dezinformacemi neskryl nakonec veškerý boj proti názorům, které nebudou politikům v Bruselu po chuti, i když půjde o oprávněnou kritiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…