Zelení se chtěli přifařit k Pirátům a STAN. Ale mají smůlu

09.01.2021 8:03

Strana zelených má zájem podpořit v podzimních sněmovních volbách chystanou koalici Pirátů a hnutí STAN, které nabídla účast svých členů a členek na společných kandidátkách. Nejspíš se ale dočká odmítnutí; podle zástupců Pirátů i STAN už je pozdě, jelikož koaliční smlouva je dojednaná, informuje Aktuálně.cz.

Zelení se chtěli přifařit k Pirátům a STAN. Ale mají smůlu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Michal Berg (Zelení)

Problémem je, že nabízené kandidáty Zelených už nemá vznikající volební koalice Pirátů a STAN moc kam umístit. Zejména ne na přední místa, která dávají největší šanci na zisk křesla v Poslanecké sněmovně. 

„Máme hodně svých dobrých kandidátů. Podle mě proti našim kandidátům to moc realisticky v primárkách nevypadá. Někde už běží nominace na pátá a vyšší místa,“ sdělil Aktuálně.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš, lídr kandidátky do sněmovních voleb a také kandidát na příštího premiéra.

O návrhu Bartoš prý se spolupředsedy Zelených Michalem Bergem i Magdalenou Davis hovořil, jistou naději jim dal, výsledek této debaty přednesl na předsednictvu. „Máme otevřené primárky, kam se může přihlásit i člen jiné strany, pokud tato strana nekandiduje ve stejném typu voleb. O pořadí na kandidátkách rozhoduje volbou členská základna na úrovni kraje,“ dodal předseda Pirátů, který však Zeleným příliš šancí v primárkách nedává. 

Piráti se o návrhu Zelených budou bavit na sobotním celostátním fóru, kde představí své volební lídry. „Po rozboru aktuální situace i strategie Pirátů jsme se domluvili, že možnosti probereme na nadcházejícím republikovém fóru Pirátů,“ sdělil Bartoš.

Někteří pirátští představitelé by spolupráci se Zelenými uvítali, pokud by ale nabídka zazněla mnohem dříve, a ne ve chvíli, kdy se Piráti a STAN už dohodli na dvoukoalici. „Koaliční smlouvu, kde je rozdělení míst na kandidátkách nebo programové cíle koalice, schválil STAN, o víkendu o ratifikaci budou hlasovat Piráti. Už na ní nelze nic měnit. Je opravdu pozdě,“ uvedl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. 

„Je mi to líto, u Zelených je řada zajímavých lidí a nápadů,“ podotkl a doporučil potenciálním zajímavým kandidátům vstoupit do primárek Pirátů, než se rozdělí úplně všechna volitelná místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…