Zelenského temné varování. Jde o moře

08.08.2023 7:44

Zpravodajské stanice CNN a BBC spolu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym popsali další ruský útok na civilní budovu, po kterém zemřelo nejméně 5 lidí a přes 30 dalších bylo zraněno. Ve stejné době se v USA uvažuje o dalším balíčku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Především o dodávkách munice. Vyšlo také najevo, že Washington již schválil první dodávku tanků Abrams na Ukrajinu.

Zelenského temné varování. Jde o moře
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ve Spojených státech se rozběhla debata o dalším balíku pomoci pro Ukrajinu. Američané uvažují mimo jiné o tom, jak na Ukrajinu dostat víc munice.

„Administrativa „pracuje na balíčku, který Kongres zváží na podzim tohoto roku,“ řekl šéf armádních akvizic Doug Bush a dodal, že podrobnosti musí ještě určit Úřad pro řízení rozpočtu. „Myslím si však, že budeme mít velmi silné argumenty a doufejme, že získáme podporu Kongresu pro další financování – zejména pro zvýšení výroby munice a nákupy munice na podporu Ukrajiny.“

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že v prosinci Kongres schválil žádost administrativy o dalších 48 miliard dolarů na pomoc při vyzbrojování Ukrajiny a boji proti pandemii Covidu-19, z nichž 36 miliard bylo vyčleněno právě pro Ukrajinu. Administrativa žádala o tento druh dodatečných finančních prostředků na pomoc Ukrajině v loňském roce čtyřikrát, a to v březnu, květnu, září a prosinci.

Tatáž zpravodajská stanice také oznámila, že byla oficiálně schválena první dodávka tanků Abrams na Ukrajinu. Tanky by měly na Ukrajinu dorazit začátkem podzimu, uvedl v pondělí šéf armádní akvizice Doug Bush.

„Nyní se musí dostat do Evropy a poté na Ukrajinu spolu se všemi věcmi, které k nim patří. Munice, náhradní díly, palivové vybavení, opravárenská zařízení. Takže víte, nejde jen o tanky, ale o celý balíček, který k nim patří. To je stále na cestě.“

USA zahájily výcvik Ukrajinců na tanky v květnu v Německu, uvedla CNN. Třicet jedna tanků určených pro Ukrajinu procházelo několik měsíců renovací a přípravou na přepravu a o víkendu bylo oficiálně schváleno jejich předání.

USA výrazně urychlily dobu, kterou obvykle trvá, než se tanky odešlou, tím, že se začátkem tohoto roku rozhodly převést starší modely M1-A1 namísto modernější verze tanku.

Mezitím přicházejí z východu Ukrajiny zprávy, že další raketový úder ruských sil na civilisty zabil nejméně 5 lidí a dalších 20 zranil. O další ze série ruských hrůz informoval ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Rusové udeřili na město Pokrovsk, což je město v Doněcké oblasti. Před ruským vpádem tu žilo takřka 62 tisíc lidí.

Podle zpráv BBC bylo při útoku zraněno nejméně 31 lidí. BBC v této souvislosti také připomněla, že k útokům došlo den poté, co ruská „řízená bomba“ zasáhla centrum pro transfuzi krve na severovýchodě Ukrajiny a podle ukrajinských představitelů zabila dva lidi.

Mezi zraněnými je 19 policistů, pět záchranářů a jedno dítě, uvedl Klymenko ve zprávě na telegramu. „Trosky se odklízejí,“ dodal. „Pátrací a záchranné operace pokračují. Odklízíme sutiny, zachraňujeme lidi před ruským terorem,“ dodal Klymenko.

Server Ukrajinská pravda tvrdí, že po útoku zůstalo dokonce 7 mrtvých. Zranění prý byli posláni do místní nemocnice, dva ve vážném stavu byli posláni do Dněpru. Odklízení trosek bylo dočasně pozastaveno.

Již dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko odpálilo dvě rakety, které zasáhly obytnou budovu ve městě.

Video, které doprovázelo jeho příspěvek, ukazovalo obyvatele a záchranné týmy, jak se snaží odklízet část trosek. Osoba na nosítkách byla přenášena do sanitky.

„Město Pokrovsk, Doněcká oblast. Donbas, ze kterého se Rusko snaží nechat jen rozbité a ohořelé kameny. Dva raketové údery. Zasažena byla obyčejná obytná budova. Bohužel jsou oběti. Na místě jsou záchranáři a všechny potřebné složky. Záchrana lidí pokračuje. Musíme zastavit ruský teror. Každý, kdo bojuje za svobodu Ukrajiny, zachraňuje životy. Každý na světě, kdo pomůže Ukrajině, porazí teroristy společně s námi. Rusko se bude zodpovídat za vše, co v této hrozné válce udělalo,“ pravil ukrajinský prezident.

 

 

Zelenskyj přišel ještě s jedním oznámením.

V neděli Zelenskyj vysvětloval útoky na ruské lodě v Černém moři a řekl argentinským novinám La Nacion, že Ukrajina „musí najít jiný způsob, jak ukončit blokádu svých vod“. „Pokud bude Rusko nadále ovládat své území v Černém moři a blokovat, odpalovat rakety, pak Ukrajina udělá totéž, což je spravedlivé narovnání našich šancí,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dneska je to obzvláště slabé - ukrovská propaganda je v krizi ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 08.08.2023 10:13:27
Zelený fýrer chce poroučet světu - naposledy pokáral brazilského prezidenta za myšlenku garancí bezpečnosti nejen pro Ukrajinu, ale i pro Rusko. Jen tak dál, konec Zelenáče po vzoru Sadáma se blíží. Dodávky dalšího šrotu ukrům nic neřeší, jen protahují zabíjení a to hlavní, co ukrům dochází, jsou lidi.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…