Zelenskyj: Poláci jsou naši bratři. Rozumíme si s nimi

14.02.2023 7:51 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval Norům za velkou porci pomoci pro Ukrajinu. Za totéž poděkoval Britům a to za dohodu o zbraních dlouhého doletu. Poděkoval prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi i německému kancléři Olafu Scholzovi. A znovu poděkoval Polákům a polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi. Poláky označil za bratry Ukrajinců. A konstatoval, že lídři EU jednání Ukrajiny o plnohodnotném členství země v EU chtějí spustit ještě letos.

Zelenskyj: Poláci jsou naši bratři. Rozumíme si s nimi
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Vasyl Maljuk a Ihor Klymenko, to jsou nový šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny a nový ministr vnitra Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj je prý představil na jednání generálního štábu, když se rozebírala situace na bojišti. Zelenskyj zdůraznil, že dělá vše pro to, aby vojáci ve všech směrech fronty měli k dispozici dostatek vybavení k zastavení nepřítele.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Poté poděkoval Norům za to, že Ukrajinu dlouhodobě podporují.

„Dnes jsem hovořil s norským premiérem. Tato země je jedním z našich největších partnerů. Poděkoval jsem za nový obranný balíček a za nový bezprecedentní program podpory ze strany Norska, který se připravuje ke schválení a bude trvat 5 let - 5 let stabilní podpory Ukrajiny. Norsko nám skutečně pomáhá posílit se na zemi, na nebi i na moři. Díky včasné a silné norské pomoci byly zachráněny tisíce ukrajinských životů. Důležitá je však také energetická, politická a další podpora našich norských přátel. Ještě jednou vám za tuto pomoc děkujeme!“ pravil Zelenskyj.

Hovořil prý také s nově zvoleným prezidentem Kypru a s prezidentem Filipín. S oběma prezidenty prý probíral posílení vztahů s Ukrajinou.

„Obecně má ukrajinská diplomacie jasný úkol: oslovit všechny regiony světa, kde naše pozice zatím není dobře zastoupena, učinit Ukrajinu a ukrajinské zájmy srozumitelnými pro všechny ty státy a národy, s nimiž zatím nemáme stabilní vazby. To se týká jak asijských destinací, tak Afriky a Latinské Ameriky,“ prohlásil prezident.

Zdůraznil, že představitelé Ukrajiny pokračují ve své horečné diplomatické aktivitě, ale jedním dechem dodal, že je třeba ji přetavit v reálnou pomoc.

„Dosáhli jsme důležité vzájemné dohody s Velkou Británií o zbraních dlouhého doletu a o potřebě urychlit dodávky tanků. Máme dobrou dohodu o dělostřelectvu a munici. Plně chápeme vzájemné postoje k moderním stíhačkám. A já děkuji všem našim britským přátelům, děkuji panu premiérovi Sunakovi za práci, která byla zahájena, zejména v leteckém sektoru,“ řekl Zelenskyj.

Do třetice poděkoval německému kancléři Olafu Scholzovi a francouzskému prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi, s nimiž prý Zelenskyj mohl mluvit naprosto otevřeně a podle prezidenta Ukrajiny našli společnou řeč.

„Rád bych také vyzdvihl jednání s Polskem. S prezidentem Dudou, když jsem se vracel na Ukrajinu. A s premiérem Morawieckým jsem měl samostatný rozhovor v Bruselu. Jednali jsme o tancích a dalších zbraních pro obranu na zemi; letadlech a dalších prostředcích obrany na obloze. Hovořili jsme o situaci v regionu obecně, o vyhlídkách na letošní rok... Jako vždy máme s našimi polskými bratry plné porozumění,“ pravil prezident.

Ukrajina má podle Zelenského podporu evropských lídrů v tom, aby jednání o plnohodnotném členství Ukrajiny v EU má začít už během letošního roku.

Poté věnoval pár slov situaci na Ukrajině.

„V návaznosti na tyto dny bych rád pochválil bojovníky 66. samostatné mechanizované brigády, 95. samostatné letecké útočné brigády a 81. letecké mobilní brigády, kteří mimořádně vytrvale brání Luhanskou oblast. A také bojovníky 5. samostatného útočného pluku, kteří hrdinně brání Doněckou oblast. Děkuji vám všem, chlapci!“ poděkoval vojákům.

Nakonec přidal rozloučení „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Copak už Poláci zapoměli,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeep purple , 14.02.2023 10:55:03
co dělali UK např. v koncentračních táborech?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…