Zelenskyj: Rusové, jste jako divoši, svět vás odsoudí. Lžete

11.10.2022 8:00 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vyjádřil k ruským raketovým útokům. Prozradil, na které objekty Rusové zaútočili. Zaútočili na univerzitu, na muzeum, i na dětské hřiště. Tím podle Zelenského Rusové klesli na úroveň divochů, které odsoudí celý svět. Poté se na Ukrajince obrátil se speciální prosbou. „Odložte prosím praní, žehlení, opravy a používání dalších elektrických spotřebičů, které spotřebovávají velké množství energie, na čas před 17:00 nebo po 22:00.“

Zelenskyj: Rusové, jste jako divoši, svět vás odsoudí. Lžete
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V noci z neděle na pondělí a během pondělí zažila řada měst na Ukrajině krušné chvíle. Rusové pálili na Kyjev, Záporoží, na Sumy, na Dnipro a další města své rakety a vyslali od Íránu získané drony. Prý v odvetě za úder na Kerčský most, který spojuje ruskou pevninu s okupovaným Krymem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že to byl sice velmi těžký den, ale Ukrajina a Ukrajinci ho zvládnou. Obnovují prý i energetickou infrastrukturu. V Charkovské oblasti už je podle prezidenta obnovena z 50 procent a v dalších regionech, jako např. v Poltavské oblasti, energetická síť podle Zelenského funguje téměř na 100 procent. Na druhé straně v Černihivské a Sumské oblasti po ruských útocích je stále nemalé množství lidí bez proudu.

„Bohužel dnes při tomto teroristickém útoku zemřelo 12 lidí. Více než 80 bylo zraněno. Každý, kdo požádal o pomoc, ji dostane,“ pravil Zelenskyj.

Oznámil také, že ukrajinská obrana sestřelila 43 z vypálených 84 raket a 13 dronů z celkových 24, které letěly nad územím Ukrajiny. Jen v čase od 16:28 do 17:50 prý ukrajinská obrana sestřelila 5 íránských dronů.  

„A takhle to jde celý den. Teď, když mluvím, dostávám stále takové zprávy. Proto, prosím, dodržujte bezpečnostní pravidla a věnujte pozornost leteckému poplachu. Nebezpečí stále hrozí. Ale my bojujeme. Jsem vděčný našim jednotkám letectva a pozemních sil, které se dnes zapojily!“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Konstatoval také, že Rusové jako vždy lžou. Lžou prý např. o tom, že zasáhli všechny cíle, které zasáhnout chtěli.

„Za druhé, jako obvykle lžou. Podívejte se na jejich skutečné cíle, kromě energetických zařízení. Podívejte se jen na jeden příklad našeho hlavního města... Křižovatka v Kyjevě, kde stojím. Křižovatka Volodymyrské ulice a Ševčenkova bulváru. To je cíl. Sedm set metrů odtud je zvonice katedrály svaté Sofie. Když už stála, Moskva ještě neexistovala. O kousek dál je Volodymyrský pahorek, místo, které se stalo zdrojem křesťanství a kultury pro východní Evropu. Zejména pro území, které se mnohem později začalo nazývat Rusko. Vedle stojí budovy Ševčenkovy univerzity, která brzy oslaví 190. výročí svého založení. Nyní jsou poškozeny tímto ruským zásahem. Ale my všechno obnovíme. A hned za mnou je dětské hřiště v Ševčenkově parku, které se také stalo terčem ruské rakety. Ale nejen v Ševčenkově parku. Nachází se na jedné z hlavních muzejních ulic Kyjeva. Konkrétně Chaněnkovo muzeum umění bylo tímto útokem teroristů poškozeno,“ nechal se slyšet Zelenskyj.

„A tak je to ve všech městech našeho státu - občanských, kulturních, vzdělávacích zařízeních. Kdo proti tomu všemu může bojovat? Kdo se může radovat z úderů na takové objekty a takovou půdu? Prý chtějí Ukrajinu zatlačit zpět do osmnáctého století. Ale oni se sami zatlačili zpět do mnohem starší doby, do doby divochů, kterými se stali zcela vědomě,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Svým spoluobčanům přislíbil, že Ukrajina zůstane ve 21. století. Prohlásil, že Kyjev ve své dlouhé historii přežil řádění mnoha cizinců a přežije i tentokrát. Ruské barbarské činy vedou z pohledu ukrajinského prezidenta pouze k tomu, že Ukrajinci budou svou vlast bránit s ještě větším odhodláním.

A svět konečně vidí, že Rusko skutečně je teroristickým státem.

„Ruská armáda provedla tyto údery v ranní špičce záměrně. Je to typická taktika teroristů. Chtěli vyvolat větší strach a zasáhnout více lidí. Zasáhli. Ovlivnili celý svět,“ pravil Zelenskyj.

Ukrajinští diplomaté prý spolu se západními partnery pracují na tom, aby Valné shromáždění OSN při svém zasedání počínání Ruska odsoudilo.

„Pracujeme na rezoluci pro Valné shromáždění OSN, která odsoudí Rusko za všechny jeho eskalační kroky, za jeho teror. Teror se nevyhnutelně setkává s celosvětovou reakcí. A nehorázná povaha ruského teroru všechny jen povzbuzuje k větší rozhodnosti,“ uvedl Zelenskyj.

Poté se na Ukrajince obrátil s důraznou prosbou.

„Potřebujeme, aby byla energie dodávána do všech našich domácností ve všech regionech. Proto nyní potřebujeme rozumnou spotřebu elektřiny. Jsou hodiny špičkového zatížení energetické soustavy - od 17.00 do 22.00. Žádám vás, abyste v této době spotřebovávali elektřinu tak, aby nedošlo k přetížení energetické soustavy. Odložte prosím praní, žehlení, opravy a používání dalších elektrických spotřebičů, které spotřebovávají velké množství energie, na čas před 17:00 nebo po 22:00. Je to má důrazná prosba.“

Čím víc Ukrajinců bude postupovat právě takto, tím víc pomohou celé Ukrajině. Své spoluobčany také požádal, aby si v nelehkých chvílích pomáhali navzájem, jak to jen jde.

Nakonec oznámil, že nadále vede jednání o dodání dalších systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu.

Pak už přišlo jen tradiční rozloučení.

„Sláva Ukrajině.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…