Zelenskyj: Rusové, zbankrotovali jste. Desítky miliard na zbraně a teď se klaníte Íránu

19.10.2022 7:27 | Ze sítí

Ruská vojenská mašinérie zbankrotovala. Kreml vydával desítky let miliardy na armádu, jenže nakonec se Rusové šli poklonit do Íránu a žadonit o tamní drony. Právě tak současnou situaci zhodnotil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který přednesl svůj další noční projev. V něm také poděkoval estonským poslancům za to, že nahlas Rusko označili za stát sponzorující terorismus. Vyjádřil naději, že se postupem času přidají i další země.

Zelenskyj: Rusové, zbankrotovali jste. Desítky miliard na zbraně a teď se klaníte Íránu
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na ukrajinském nebi znovu létaly ruské rakety a kamikaze drony. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své noční promluvě k národu oznámil, že se některé z nich podařilo sestřelit a to i díky německému protiletadlovému systému IRIS-T. Rakety však dopadaly po celé zemi na deset regionů Ukrajiny napříč celou zemí a Zelenskyj opakoval svou prosbu, aby lidé v nejkritičtějších hodinách šetřili elektřinou a pokud to jen trochu jde, aby praní prádla, žehlení, vaření a další činnosti, přesunuli mimo špičku mezi 17 a 23 hodinou.

„Nyní však, stejně jako v předchozích dnech, celková situace stále vyžaduje velmi uvědomělou spotřebu elektřiny a omezení používání energeticky náročných spotřebičů ve špičkách. Čím uvědomělejší bude spotřeba elektřiny v našich domácnostech od 17 do 23 hodin, tím stabilnější bude naše energetická soustava. Každý, kdo se tímto jednoduchým pravidlem ve špičkách řídí, pomáhá celé zemi. Vysvětlete to prosím svým příbuzným, přátelům a sousedům, abychom vedli naši národní jednotu ke společnému a tolik potřebnému výsledku,“ řekl Zelenskyj.

Konstatoval, že samotný fakt, že Rusové musí žádat Íránce o drony, fakticky znamená, že ruská válečná snaha dospěla k bankrotu.

„Měli bychom si uvědomit, že samotný fakt, že Rusko žádá Írán o takovou pomoc, je uznáním Kremlu o jeho vojenském a politickém bankrotu. Desítky let utráceli miliardy dolarů za svůj vojensko-průmyslový komplex a nakonec se šli poklonit Teheránu, aby získali poměrně jednoduché drony a rakety. Strategicky jim to stejně nepomůže. Jen to světu dále dokazuje, že Rusko je na trajektorii své porážky a snaží se do svých kompliců v teroru zatáhnout někoho dalšího,“ pokračoval ukrajinský prezident.

V tuto chvíli se podle Zelenského zdá, že íránské drony Rusům v jejich invazním úsilí pomohou, ale Zelenskyj zdůraznil, že i tato ruská naděje se dříve či později rozplyne a Ukrajina zvítězí.

Speciální poděkování věnoval poslancům Estonska, kteří označili Rusko za stát sponzorující terorismus. Jde o symbolický krok, který je z pohledu Zelenského důležitý pro mezinárodní společenství. Ukrajinský prezident vyjádřil naději, že obdobně postupem času rozhodnou i další země.

Prozradil také, že Ukrajina už teď jedná o tom, jak Rusko jednou zaplatí válečné škody.

„Uspořádal jsem schůzku, na níž jsme ve strukturách OSN vypracovali návrh rezoluce o vytvoření kompenzačního mechanismu, který by na úkor ruského majetku zajistil náhradu všech škod způsobených touto válkou. Postupně se ubíráme i tímto směrem. Teroristický stát nevyhnutelně zaplatí za vše, co způsobil."

Prozatím Ukrajině finančně pomáhají Spojené státy i EU.

„Dnes byly na účty Ukrajiny přiděleny 2 miliardy eur makrofinanční pomoci Evropské unie. To je pro nás důležité - pro sociální podporu našich lidí. Jsme za to velmi vděční. Očekáváme další transakce v rámci tohoto balíčku v celkovém objemu 9 miliard eur. Jsem vděčný všem přátelům Ukrajiny! Jsem vděčný všem, kteří bojují a pracují pro naše vítězství!“ zdůraznil Zelenskyj.

Pak už přidal jen tradiční rozloučení „sláva Ukrajině“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …