Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video

05.04.2022 19:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý promluvil k Radě bezpečnosti OSN, která mimořádně zasedala také kvůli dění v ukrajinském městě Buča, kde ležely desítky mrtvých civilistů v ulicích a byly zjištěny masové hroby. Zelenskyj zaslal video zobrazující masakr. Informují o tom Novinky.cz, které video zveřejnily.

Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Prosím, dejte nám jednu minutu vašeho času. Chceme ukázat, že jedna země může bez potrestání porušovat lidská práva. Prosím, zhlédněte to, protože není možné dostat všechny do naší země, aby se přesvědčili na vlastní oči,“ žádal Zelenskyj.

  • Původní zdroj ZDE

Video, které Zelenskyj do OSN poslal, je plné fotografií a záběrů z ukrajinských měst, která opustila ruská armáda. Na videu jsou mrtvé děti, spálená těla, oddělené končetiny či masové hroby.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja po zhlédnutí videa záběry zpochybnil se slovy, že svět vidí jen to, co Ukrajina chce, aby svět viděl. K masakru v Buče řekl, že ukrajinští vojáci mrtvá těla nainscenovali. Analýza satelitních snímků, kterou provedl server The New York Times, toto tvrzení vyvrací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…