Zeman Babiše z vlády neodvolá. Zde vysvětluje proč

08.05.2017 19:17

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě sešel s ministrem financí Andrejem Babišem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček poté důkladně vysvětlil, proč hlava státu v žádném případě v dohledné době neodvolá Babiše z vlády předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Zeman Babiše z vlády neodvolá. Zde vysvětluje proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády den po té, co premiér Bohuslav Sobotka ohlásil její demisi

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš prozatím může být v klidu. Prezident republiky Miloš Zeman dal jasně najevo, že ho z vlády předsedy kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) prozatím neodvolá. Prý už kvůli koaliční smlouvě mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ta stanoví, že ministra za danou stranu lze odvolat jen se souhlasem předsedy dané strany. Poukázal na to i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. V praxi by to tedy znamenalo, že by Babiš musel souhlasit se svým odchodem z vlády, což se v tuto chvíli nezdá být příliš pravděpodobné. 

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 8. května 2017 na Pražském hradě na jeho žádost prvního místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše. Prezident republiky obdržel dopis předsedy vlády navrhující odvolání Andreje Babiše k 9. květnu 2017. Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání. Dále konstatoval, že návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy,“ píše Ovčáček. 

Celé prohlášení naleznete zde

Ústava České republiky se však koaličními smlouvami nijak nezabývá a jasně stanoví, že prezident republiky odvolá člena vlády na návrh předsedy vlády. O souhlasu odvolávaného ústava nic neříká.

Možná proto přichází prezident ještě s jedním argumentem a vyjadřuje obavy o osud ministerstva financí.

„Prezident republiky konstatoval, že mu nebyl předložen návrh na nového ministra financí, což by v souvislosti s návrhem na odvolání dosavadního ministra financí vedlo k tomu, že by vedení ministerstva financí nebylo obsazeno. Což by prezident republiky považoval za krajně nezodpovědné,“ doplňuje Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…