Zeman: Fremra jsem odmítl jmenovat. Nepotřeboval jsem, aby mě za ručičku vodili nějací Kyselové

09.08.2023 13:43 | Monitoring

Roberta Fremra bych ústavním soudcem nejmenoval, řekl pro CNN Prima News bývalý prezident Česka Miloš Zeman. Ten během svého prezidentského mandátu odmítl jmenovat Fremra jako předsedu Nejvyššího soudu.

Zeman: Fremra jsem odmítl jmenovat. Nepotřeboval jsem, aby mě za ručičku vodili nějací Kyselové
Foto: Facebook
Popisek: Miloš Zeman v nové kanceláři

"Když pan Fremr byl navržen na předsedu Nejvyššího soudu, tak jsem si opatřil informace a na základě těchto informací jsem ho odmítl jmenovat. To jsou fakta. Já bych ho vůbec nejmenoval. Víte, já nemám potřebu, aby mě nějací Kyselové vodili za ruku a opatřím si informace sám. Jak říkal Norbert Wiener, zakladatel kybernetiky, aktivně žít znamená žít s přiměřenými informacemi," podotkl Zeman.

V krátkém rozhovoru pro CNN Prima News Zeman také hovořil o své dovolené v nadcházejících dnech. "Zítra odjíždím na Vysočinu. A kdyby mě jenom oči pro pláč zbyly, já se na Vysočinu vrátím, já se tam třeba i poslepu vrátím," dodal Zeman, že doufá, že vytáhne i člun.

Prezident Petr Pavel zatím ústavním soudcem Roberta Fremra nejmenuje, a to přestože získal souhlas Senátu, ale poté se objevily nové informace o jeho rozhodování před listopadem 1989. 

Už dříve média informovala o kauze Olšanské hřbitovy, kde obžalobu zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). Nově upozornili senátoři Marek Hilšer z klubu Starostů a Hana Kordová Marvanová (za ODS) na to, že Fremr mezi lety 1983 a 1985 soudil přes 100 lidí za opuštění republiky, tedy za emigraci.

Pavel proto nechce Fremrovo jmenování uspěchat, bude jednat se senátory, konzultovat s odborníky. "V okamžiku, kdy nebudou žádné další nové informace, přijmu rozhodnutí," řekl Pavel. Fremr uvedl, že prezidentův postup respektuje. V úterý tak prezident jmenuje ústavní soudkyní pouze Veroniku Křesťanovou, uprázdněné zůstane jedno místo z 15.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Holt asi bude nějaký rozdíl mezi panem Zemanem a zeleným mozkem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 09.08.2023 14:55:17

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…