Zeman: Vítěz voleb bude mít oprávněný pocit navrhnout eurokomisaře

24.05.2014 20:46

Politická strana, která zvítězí ve volbách do Evropského parlamentu, bude mít podle prezidenta Miloše Zemana "oprávněný pocit", že může navrhnout svého eurokomisaře. Zeman to řekl České televizi. O jméno budoucího eurokomisaře se přou vládní ČSSD a ANO. První navrhují exministra financí Pavla Mertlíka, druzí lídra své kandidátky Pavla Teličku, který už tento post zastával v roce 2004.

Zeman: Vítěz voleb bude mít oprávněný pocit navrhnout eurokomisaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle Zemana je vítězství ve volbách ohledně nominace eurokomisaře "silný argument". Prezident tak odpověděl na otázku, zda hnutí ANO nemůže v případě vítězství nad sociálními demokraty získat pocit, že je silnější než ČSSD.

Babiš uváděl, že chce, aby o kandidátovi na člena Evropské komise rozhodly právě eurovolby

Proti kandidatuře Teličky se postavil šéf sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka, jako lobbista podle něj není vhodným nominantem. Podle vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše zase Mertlík nemá s Bruselem zkušenosti.

Babiš uváděl, že chce, aby o kandidátovi na člena Evropské komise rozhodly právě eurovolby. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš ČTK už dříve řekl: "Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo." Naopak podle Sobotky bude důležité to, jakou podporu bude mít nominant v Evropském parlamentu, který kandidáty na členy Evropské komise schvaluje.

Prvním českým eurokomisařem byl po vstupu ČR do unie v roce 2004 Telička. Vláda původně na člena komise nominovala exministra životního prostředí Miloše Kužvarta, ten se ale kandidatury vzdal. Teličku zhruba po půlroce vystřídal bývalý premiér Vladimír Špidla, po něm v roce 2010 následoval Štefan Füle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…