Zeman a Babiš na jednání. Tajné služby do pozoru

26.04.2021 8:35

VÍME PRVNÍ Už během krátké doby, zřejmě v pondělí, by se měli sejít premiér Babiš a prezident Zeman. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz, které potvrdil i další nezávislý zdroj, se setkání bude týkat mimo jiné Vrbětic. Horké téma rezonovalo také během nedělních politických diskusních pořadů.

Zeman a Babiš na jednání. Tajné služby do pozoru
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
„Bezpečnostní a informační služba po šest let ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejných částí, nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území se dvěma krycími pasy, tádžickým a moldavským, a tito agenti byli obviněni, že způsobili výbuch ve Vrběticích. Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu," uvedl prezident ve svém projevu odvysílaném na Primě.

Jak redakci sdělil náš zdroj z prostředí Parlamentu, i toto téma by se mělo probírat mezi premiérem a prezidentem. „Mají se setkat, ano, Vrbětice se budou řešit rovněž," uvedl s tím, že bližší informace jsou v tuto chvíli předčasné. „Jistě dojde ke krátkému brífinku po schůzce," doplnil.

Nejpalčivější otázkou zůstává, jakým způsobem tajné služby v čele s BIS informovaly státní činitele a jaké důkazy doposud předložily.

Podle informací vědce Václava Cílka tajné služby vědí o možné ruské stopě v případu Vrbětice minimálně rok, nikoliv pár týdnů, jak tvrdí vláda. Řekl to ParlamentnímListům.cz. Sám Rusko považuje za zemi, která prochází „krizí identity“, nicméně obává se ruského spojenectví s Čínou. „Číňané umějí být stejně brutální jako Rusové, ne-li i více, ale umějí být mnohem systematičtější a připravovat si některé své kroky pečlivě deset či dvacet let dopředu,“ uvedl Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…