Zeman a Rusko? Do věci se důrazně vložila někdejší hvězda TV NOVA

27.03.2018 9:17

Novinář Jan Tuna známý především z reportáží pro televizi Nova toho má dost. Volá po tvrdém postupu vůči prezidentovi Miloši Zemanovi, který se prý chová naprosto nepřijatelně v kauze otravy dvojitého agenta Skripala. Nastává prý čas reálně uvažovat o obvinění prezidenta z vlastizrady.

Zeman a Rusko? Do věci se důrazně vložila někdejší hvězda TV NOVA
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman na volebním sjezdu ČSSD.

 Jan Tuna už ani trochu nepochybuje o tom, že se prezident Miloš Zeman proměňuje ve vlastizrádce, a ostatní instituce České republiky už by k tomu neměly mlčet. Zeman pracuje pro zemi, jistě. Problém je podle Tuny v tom, že pracuje pro jinou zemi proti České republice, ve které byl zvolen prezidentem. Narážel tím na fakt, že Rusko samo podezřelé z účasti na útoku označilo Česko za jednu ze zemí, ze které mohl pocházet smrtelně nebezpečný plyn Novičok použitý k otravě bývalého ruského agenta nyní žijícího v Británii, Sergeje Skripala. Vláda toto nařčení rázně odmítla. Zeman přesto pověřil BIS, aby zjistila, zda se Novičok mohl nacházet na našem území.

Anketa

Starostové a nezávislí chtějí, aby Senát projednal podání ústavní žaloby na Miloše Zemana za velezradu. Kvůli postupu v ,,kauze Skripal". Podporujete tento krok?

hlasovalo: 15353 lidí

„Zeman evidentně slouží a pracuje pro jinou zemi. Proti zemi, které je hlavou státu. Prezident, který se aktivně snaží najít důkazy ve prospěch jiné mocnosti a cizího činitele proti své vlastní zemi, jejíž vláda jednoznačně obvinění této mocnosti odmítla, je velezrádce. Agent mocnosti, která s největší pravděpodobností zaútočila nervovou látkou na naše území, protože území EU je naším společným územím,“ vypálil Tuna na sociální síti Facebook.   

Poté stejně jako Jakub Janda před pár dny citoval Tuna ze zákona o vlastizradě, které se podle  paragrafu 309 trestního zákoníku dopustí ten, kdo ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem rozvrací republiku, připravuje teroristický útok nebo sabotáž. Za spáchání tohoto zločinu může být pachateli či pachatelům uložen trest patnácti až dvaceti let odnětí svobody a případně vedle toho i propadnutí majetku.

Tuna na sociální síti Facebok připomněl, že prezident je sice podle české Ústavy neodpovědný za své chování, ale je ho možné obžalovat z velezrady. V takovém případě prezident stane před Ústavním soudem České republiky.

Jan Tuna doslova napsal:

VLASTIZRÁDCE, resp. VELEZRÁDCE. Tohle už nelze přecházet. K tomu už nelze mlčet. V zájmu naší bezpečnosti musí začít Senát konat. Zeman evidentně slouží a pracuje pro jinou zemi. Proti zemi, které je hlavou státu. Prezident, který se aktivně snaží najít "důkazy" ve prospěch jiné mocnosti a cizího činitele proti své vlastní zemi, jejíž vláda jednoznačně obvinění této mocnosti odmítla, je velezrádce. Agent mocnosti, která s největší pravděpodobností zaútočila nervovou látkou na naše území, protože území EU je naším společným územím.

"Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten „občan ČR, který ve spojení s cizí mocí (každý stát mimo Českou republiku) nebo s cizím činitelem (osoba, která sice není oprávněna jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv) spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314)“.

Za takový čin zákon stanovuje trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest, popřípadě vedle toho též propadnutí majetku.

Mimo trestní zákoník, přímo v Ústavě České republiky, se objevuje pojem velezrada, která je specifickým ústavním deliktem, za který může být stíhán pouze prezident České republiky, a to před Ústavním soudem na základě ústavní žaloby Senátu Parlamentu České republiky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…