Zeman barbarizoval úřad prezidenta, vypálil senátor Mikuláš Bek

27.10.2019 17:50

Bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a dnes senátor Mikuláš Bek má za to, že dostat se do sporu s prezidentem Milošem Zemanem je přirozené. Vyčítá Zemanovi, že úřad, který mu byl propůjčen z vůle voličů, „barbarizoval“. Prozradil také, že v tuto chvíli se sám nechystá kandidovat na Hrad.

Zeman barbarizoval úřad prezidenta, vypálil senátor Mikuláš Bek
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Jaké to je znepřátelit si Miloše Zemana?“ zeptala se moderátorka Výzvy Seznamu Markéta Bidrmanová senátora Mikuláše Beka.

Já myslím, že je to normální,“ odvětil hned v úvodu Bek s tím, že když má člověk jiné názory než Miloš Zeman, je přirozené, že se s ním dostane do sporu. 

Připomněl, že jako rektor kritizoval prezidenta Zemana za to, že nejmenoval profesory tři akademiky, ačkoli tito akademici splnili všechny zákonné podmínky, takže Miloš Zeman neměl sebemenší důvod je nejmenovat. Bek si trval na tom, že Zeman měl splnit svou povinnost a akademiky jmenovat.

Pokud jde o pozvánky na oslavy narozenin republiky, které Bek ještě jako rektor Masarykovy univerzity v Brně od Zemana nedostával, dnešní senátor si z toho příliš hlavu nedělí. Vysoké školy musí udržovat korektní vztahy s vládou, protože vládní kabinet má v této zemi skutečnou moc. Prezident tuto moc nemá, jen vás může na Hradě pohostit chlebíčky, a to podle Beka není mnoho.

Pár slov poznamenal i na konto předávání státních vyznamenání, Bek prý státní vyznamenání přeje každému, včetně exprezidenta Václava Klause. „Když ho chce přijmout z rukou Miloše Zemana, který ten úřad tak výrazně barbarizoval, no tak je to rozhodnutí těch lidí, zda si toho budou vážit,“ prohlásil Bek. Konkrétně u Václava Klause má pocit, že jako prezident se choval k vysokým školám přátelsky a úřadu dal určitou tvář. To, že se jeho nástupce rozhodl Klause vyznamenat, nevidí Bek jako problém.

Bek má také za to, že si Zeman z předání vyznamenání udělal soukromou akci, na které předává vyznamenání jak lidem nesmírně váženým, tak i lidem, kteří si od Zemana vysloužili státní vyznamenání tím, že ho podporovali.

Sám se prý v dohledné době nechystá kandidovat na Hrad. „Já si v tuhle chvíli nemyslím, že bych byl kandidát s dobrou šancí na vítězství. A nemyslím si, že je to to, co bych v tuhle chvíli chtěl,“ pravil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…