Zeman by chtěl poslat Remka jako velvyslance do Moskvy, prozradil Filip

27.02.2013 16:38

Budoucí prezident Miloš Zeman má zájem na tom, aby se europoslanec za KSČM Vladimír Remek stal velvyslancem v Moskvě. Po středečním jednání se Zemanem to novinářům řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Šéf opoziční strany bude s Remkem o jeho možném nástupu na ambasádu v Moskvě hovořit 1. března. Remka by na půdě Evropského parlamentu měla případně nahradit bývalá komunistická europoslankyně Věra Flasarová, která je podle výsledků voleb v roce 2009 první náhradnicí KSČM. Informuje ČTK.

Zeman by chtěl poslat Remka jako velvyslance do Moskvy, prozradil Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta podpořil i bývalý československý kosmonaut Vladimír Remek

Dosazení Remka na pozici velvyslance v Rusku je podle Filipa Zemanovým přáním. "Pan prezident Zeman má zájem, aby (Remek) ukončil svůj mandát v Evropském parlamentu a vyslyšel jeho přání, aby se stal velvyslancem v Ruské federaci," řekl po zhruba hodinové schůzce s budoucí hlavou státu Filip.

Flasarová nahradí Remka. Ona je výraznou osobností KSČM, tvrdí Filip

Podle lídra komunistů nyní záleží na Remkově názoru. S bývalým československým kosmonautem se sejde v pátek. "Zjistím, jestli má o to vůbec zájem jako evropský poslanec. Protože na tom asi bude záležet nejvíc," dodal Filip.

Komunisté se podle něj nebojí, že by Remkovým odchodem z Evropského parlamentu ztratili. KSČM bude mít stále čtyři mandáty. Flasarová, která už dříve v Evropském parlamentu působila, je vedoucí oddělení zahraniční politiky komunistické strany. "Je výraznou osobností KSČM, pokud jde o zahraniční politiku vůbec," řekl Filip.

Zeman jedná především s levicí

Lídr KSČM na jednání se Zemanem dorazil podruhé. V kanceláři budoucího prezidenta byl poprvé 7. února. Politici spolu tehdy jednali především o situaci v Parlamentu a obsazení čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Filip prý také na schůzce ocenil, že se Zeman vymezil vůči koaliční vládě vedené Petrem Nečasem (ODS).

První Zemanovy schůzky s politiky vyvolaly úvahy o možné užší spolupráci levicových stran. Lídři dvou nejsilnějších opozičních uskupení Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Filip slučování levice ale odmítli.

Zeman tento týden pokračuje v úřadování před svým oficiálním nástupem do prezidentské funkce. V úterý ve své kanceláři v Loretánské ulici přijal předsedu Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka či exministra vnitra Martina Pecinu.

Po Remkovi do Zemanovy kanceláře dorazil stínový ministr ČSSD pro místní rozvoj Petr Hulinský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…