Zeman by si i bez slavného prognostického textu našel cestu do politiky, míní historik

25.08.2014 22:10

Zatímco se v létě 1989 režim připravoval na výročí srpnové okupace z roku 1968, v Technickém magazínu vyšel článek Prognostika a přestavba. Autorem byl nynější prezident Miloš Zeman. Podle historika Libora Svobody by si ale i bez tohoto textu našel cestu do politiky.

Zeman by si i bez slavného prognostického textu našel cestu do politiky, míní historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman před 25 lety napsal v článku Prognostika a přestavba to, co množství čtenářů tušilo: Komunismus ekonomicky zkrachoval. Později Zeman vysvětloval své názory i v televizi a jeho krok byl označen jako kontrarevoluční. Kdyby ale tento text v Technickém magazínu před lety nevyšel, i přesto by si podle historika Libora Svobody do politiky cestu našel.

„Nedovedu si představit, že by Miloš Zeman zůstal stranou,“ řekl Svoboda ve speciálu České televize. „Tenhle článek do jisté míry pomohl, že na něj upozornil širší veřejnost,“ dodal historik z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Nyní je Miloš Zeman prezidentem, podle jeho dávných kolegů se ale v lecčems nezměnil. „Dodnes je to muž krátkých prohlášení a krátkých sloganů, což se hodí na mítink,“ uvedl Petr Kučera, bývalý politik z Občanského fóra. Podle něj by ale jako hlava státu měl volit jiné typy prohlášení. Navíc se Zeman prý někdy chová velmi netakticky a nevhodně. Nyní se ale pomalu umírňuje.

„V podstatě se to, jak se chová, dalo očekávat,“ míní Eduard Zeman. „Není to pro něj typická vlastnost, ale zažil jsem i to, že svou chybu uznal,“ vzpomínal bývalý ministr školství za Zemanova premiérování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…