Zeman byl u vysvěcení kaple. Ač ateista, přítomné na závěr překvapil

28.01.2020 20:38

Poněkud netradiční akce v Lánech. Na okraji obory u vesnice, kde je letní sídlo hlavy státu se za účasti prezidenta Miloše Zemana konalo slavnostní vysvěcení zrekonstruované kapličky. Prezident v závěru své řeči, přestože známý ateista, vyzval účastníky, aby se pomodlili “Otčenáš”.

Zeman byl u vysvěcení kaple. Ač ateista, přítomné na závěr překvapil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na svěcení kapličky na okraji obory v Lánech

Lesní správa Lány, která se stará o obří oboru s tisíci zvířat, zrekonstruovala na malou kapličku postavenou v 19. století. Objekt připomínající spíše boží muka stojí na okraji obory. Podle slov šéfa lánské správy Miloše Baláka proběhla rekonstrukce v rekordním čase jeden a půl měsíce.

Prezident Miloš Zeman, který na akci také zavítal, ve svém projevu připomněl, že se během jeho působení v nejvyšší ústavní funkci úspěšně daří rekonstruovat památky kolem zámku Lány i přilehlé obory.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Byla postavena, ať už kaplička nebo boží muka, jako poděkování Panence Marii za to, že se kněžně Leontině narodilo dítě. A já si myslím, že to je krásné, protože, jak se říká, dítě je dar Boží,” uvedl Zeman. 

Ředitele lesní správy vyzval, aby dál pokračoval v rekonstrukcích. “Jestli si myslíte, že tím jste skončil svoji práci, tak se mýlíte, protože jednou jsme spolu pili v Lánské oboře, a tam jsme viděli jinou bránu, ne tu, kterou nechal postavit pan starosta. Ta brána je v poměrně špatném stavu, trochu se kymácí,” uvedl prezident.

“A protože mám tři roky do konce svého funkčního období, doufám, že se dohodneme, aby i tato brána byla opravena, protože je dobré pronášet vzletné fráze, ale daleko lepší je, aby za námi něco konkrétního zůstalo. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se o tuto opravu zasloužili, a těším se, že se sejdeme i u té lesní brány, protože i to je dílo Fürstenbergů, a měli bychom si vážit těch, na něž navazujeme,” zmínil.

“Děkuji vám za pozornost a konstatuji, že počasí nám zatím přeje. Před deseti minutami byla průtrž mračen, ale jak jsme sem přijeli, tak to přestalo. Ale nechci tvrdit, že je to naší zásluhou. Protože u kapličky, a tím bych skončil, u kapličky se má občas konat mše, což ne vždy jde, tak, milý pane faráři, předpokládám, že při ukončení tohoto obřadu se všichni pomodlíme Otčenáš,” vyzval přítomné prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…