Zeman dal milost nemocnému muži. V rejstříku trestů má rovnou sedm záznamů

10.04.2017 19:59

Muž, kterého minulý týden omilostnil prezident Miloš Zeman, má v rejstříku trestů celkem sedm záznamů, a to hlavně za majetkovou trestnou činnost. Ve vězení si měl tentokrát odpykat tři roky, soud mu však loni v létě trest na rok přerušil kvůli pokročilé rakovině plic, jež vyžaduje specializovanou léčbu. Vyplývá to z přípisu ministra spravedlnosti, který si ČTK od ministerstva vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Zeman dal milost nemocnému muži. V rejstříku trestů má rovnou sedm záznamů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Omilostněného muže naposledy pravomocně odsoudila pardubická pobočka královéhradeckého soudu loni v březnu, a to za krádež, poškození cizí věci a nedovolené ozbrojování. Soudci ho poslali do druhého nejpřísnějšího typu věznice.

Už o tři měsíce později se ale muž kvůli závažné chorobě dostal dočasně na svobodu. Podle lékařské zprávy Vězeňské služby má zhoubný nádor na plicích a loni v květnu podstoupil radioterapii gama nožem kvůli nově zjištěným metastázám na mozku. „Onemocnění vyžaduje další léčení ve specializovaném pneumoonkologickém centru a jeho prognóza je velmi nejistá,“ konstatovali lékaři.

Vězeňská služba onkologickou péči vlastními silami neposkytuje a její zajištění mimo vězeňské nemocnice označuje za ekonomicky nákladné i personálně náročné.

Zeman v prezidentské funkci zatím udělil sedm milostí, většinu zdůvodnil právě vážným zdravotním stavem odsouzených. V jednom případě dal milost na základě papežské výzvy ženě, která se ve vězení starala o dítě. Minulý týden uvedl, že zvažuje milost také pro doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…