Zeman dal nejnovějšími kroky najevo, že je aktivistou Kremlu, napsal natvrdo Kundra z Respektu

08.05.2018 10:58

Redaktor Respektu Ondřej Kundra se ve svém komentáři zaměřil na to, že prezident Miloš Zeman odmítl povýšit ředitele kontrarozvědky na generála.

Zeman dal nejnovějšími kroky najevo, že je aktivistou Kremlu, napsal natvrdo Kundra z Respektu
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

„Současný ředitel BIS Michal Koudelka od začátku svého jmenování před dvěma lety věděl, že Pražský hrad není z jeho nástupu do čela kontrarozvědky zrovna nadšen. A Hrad to dával vskutku najevo: Prezident Koudelku například dlouho nepozval k osobnímu rozhovoru. Udělal to až před měsícem, kdy mu zadal zjistit, zda se v Česku vyráběl Novičok – látka, jíž byl v Británii otráven bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera,“ zmínil Kundra, podle něhož si Koudelku vybral Bohuslav Sobotka (ČSSD). A s ním měl Zeman napjaté vztahy. 

Koudelka byl také, jak píše Kundra, expertem na Rusko a jeho mocenský vliv v Česku, kterým jsou zasaženi právě někteří spolupracovníci hlavy státu. 

„Jestli někdo mohl mít přehled o pozadí aktivit lidí, jako je Zemanův poradce Martin Nejedlý, byl to tedy Koudelka. I když BIS jako prioritu pod jeho vedením označila boj proti terorismu, za skutečné ohrožení národní bezpečnosti služba považovala ruskou špionáž a dezinformační boj,“ zmínil dále Kundra. Podle jeho slov napětí vzrostlo po roce, kdy se BIS podílela na vypovězení tří ruských špionů.

  • Původní text ZDE

A konflikt vygradoval nyní, kdy prezident odmítl jmenovat Koudelku do generálské funkce, i přestože jeho povýšení navrhla vláda. „Jde bezpochyby o mstu za ruské špiony i hackera Nikulina. A nejaktuálněji také za to, že BIS prezidentovi nedodala zprávu, v níž by potvrdila, že se v Česku vyráběl Novičok. Přesto Zeman s odkazem na vojenské zpravodajce – kteří přitom dodávali informace i BIS - prohlásil, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil právě za Novičok,“ uzavřel Kundra se slovy, že zatím Koudelku podržel premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Zeman dal nejnovějšími kroky jasně najevo, že je a bude aktivistou Kremlu, což také znamená, že se střetne se všemi, kdo mu v této cestě stojí. Přesto je na vládě, aby se za šéfa BIS jasně postavila. Opačný postoj by znamenal, že Česko definitivně podlehlo ruskému vlivu. Kdo by to řekl, že Andrej Babiš bude mít takový úkol,“ uzavřel Kundra.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …