Zeman dnes navštívil Ústavní soud v Brně

12.11.2015 13:45

Hlavně problémům soudnictví věnuje prezident Miloš Zeman dnešní návštěvu Brna. Zahájil ji u Ústavního soudu, jehož personální obměnu v uplynulých dvou letech dirigoval. Před budovou v Joštově ulici jej přivítal předseda Pavel Rychetský, příjezd sledovalo asi 50 lidí, neprojevovali se ani jako odpůrci, ani jako podporovatelé prezidenta.

Zeman dnes navštívil Ústavní soud v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Rychetský chtěl Zemanovi při jednání například říci, že v poslední době v agendě soudu ubývá politicky vyhrocených návrhů, naopak přibývá těch odborných. Podle Rychetského je to dobrý trend. Druhou zastávkou se stal Nejvyšší soud. Při odjezdu prezidenta z Joštovy ulice policisté nakrátko zastavili dopravu včetně jedné tramvajové koleje.

U Nejvyššího soudu se podle mluvčího Petra Tomíčka hovořilo například o zvažované nejvyšší radě soudnictví. Po novém modelu správy soudů dlouhodobě volají justiční špičky. Ministerstvo spravedlnosti se ale po nástupu Roberta Pelikána (ANO) ke změnám začalo stavět rezervovaně. Zeman podle Tomíčka myšlenku nejvyšší rady soudnictví podporuje. Tématem rozhovoru u Nejvyššího soudu byla také budoucnost vrchních státních zastupitelství.

V justiční metropoli Zeman odpoledne navštíví ještě Nejvyšší správní soud (NSS) a Nejvyšší státní zastupitelství. Do sídla NSS zavítá Zeman jako první hlava státu od obnovení soudu v roce 2003. Čekají jej rozhovory s předsedy soudů a nejvyšším státním zástupcem, ale také setkání s řadovými soudci a státními zástupci. Aktéři schůzek předem avizovali, že vyjádření médiím poskytnou až v 18:00 na tiskové konferenci.

Návštěva Brna tentokrát podle dostupných informací nemá konkrétní cíl. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka chce Zeman naslouchat pracovníkům soudnictví. Předsedové soudů mu chtějí představit své instituce, ale také hovořit o některých problémech justice a obecněji také ústavního pořádku v Česku.

V Brně se prezident naposledy krátce zastavil v září při Mezinárodním strojírenském veletrhu. Třídenní návštěvu Jihomoravského kraje vykonal loni v prosinci. Další prezidentská návštěva by podle předběžných informací mohla následovat v druhé polovině ledna, naznačil ČTK hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…