Zeman jako agent Ruské federace, nikoli prezident ČR, protestovaly davy na akci Milionu chvilek

29.04.2021 20:15

Na Václavském náměstí v Praze bylo opět rušno. Ve čtvrtek od 18 hod. se tam sešly stovky lidí na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii pod názvem „Hrad za hranou, republika v ohrožení“. Lidé přišli protestovat proti prezidentovi Miloši Zemanovi a dalším politikům, kteří podle nich směřují Česko do područí Ruska. Protestující vyzvali senátory, aby na Zemana podali ústavní žalobu pro velezradu.

Zeman jako agent Ruské federace, nikoli prezident ČR, protestovaly davy na akci Milionu chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek zorganizovalo protest před ruskou ambasádou v reakci na poslední zprávy o výbuchu ve Vrběticích

„Prezident místo podpory vlastního státu opakuje stejné pohádky jako proruské dezinformační weby a ruská propaganda. Jeho setrvávání ve funkci je bezpečnostní hrozbou pro naši republiku,“ uvedl před demonstrací předseda spolku Benjamin Roll a odkázal k dění kolem kauzy  výbuchů ve Vrběticích. Při demonstraci se pak obrátil na senátory, aby zahájili cestu k Zemanově odvolání. „Variant mají vícero. Prozatím je vyzýváme, aby na něj podali ústavní žalobu pro velezradu,“ prohlásil Roll za souhlasného potlesku davu.

„Miloš Zeman je hlásnou troubou Kremlu,“ zaznělo také z úst analytičky programu Kremlin Watch Veroniky Víchové. Po ní se slova ujala také zástupkyně v Česku žijících Rusů ve vládní radě pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová. „Václavák je plný, takže chvilky žijí a budou žít,“ zahájila motivovaně svůj proslov Eugenie za bouřlivého potlesku. „Nic se nezměnilo, ani po devadesátém. Se Sovětským svazem na věčné časy,“ uvedla na pódiu a pokračovala: „Po minulých událostech bychom měli být ostražití, pečlivě sledovat, kdo žádá o víza apod. Ani netušíme, čím vším zde vládnou.“ Česko se podle ní ukázalo jako kontaminované ruskou dezinformací. „Jsou mezi námi prorostlí jako plíseň. Jejich práce je dezinformace,“ připomněla. „Vyzýváme všechny včetně toho, kdo sedí na Hradě, aby se zamysleli nad svým jednáním. Zastupujete Českou republiku, a ne Ruskou federaci, která je pokračovatelem Sovětského svazu,“ vyzvala.

Na pódiu se slova ujal také český hudební skladatel, zpěvák, občanský aktivista Michael Kocáb, který upozornil, že Ruská federace se stále snaží narušovat nové pořádky, které u nás zavládly po roce 1989. „Vyvrcholilo to kauzou Vrbětice,“ přibližuje a odkazuje k petici občanů adresované k Senátu ČR, aby podal ústavní žalobu na prezidenta republiky ve věci podezření z velezrady. Odkázal především k projevu prezidenta k veřejnosti, kde zpochybnil výsledky šetření kauzy ve Vrběticích. Právě Zemanův projev přiměl spolek k uspořádání čtvrteční demonstrace. Podle Kocába se Zeman zachoval jako agent Ruské federace, nikoli prezident ČR, který má hájit zájmy země.

Podle odhadů Policie ČR se na Václavském náměstí v 18.00 sešlo 1 500 až 2 000 demonstrujících. Organizátoři ještě před zahájením demonstrace nakreslili na dlažbu značky, kde mají lidé stát, aby dodrželi dvoumetrové rozestupy. Spolek Milion chvilek od sněmovních voleb v roce 2017 opakovaně pořádá protesty a demonstrace, na nichž upozorňuje na kauzy spojené především s premiérem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…