Zeman je na návštěvě u českých vojáků v Afghánistánu

25.01.2014 10:52

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě u českých vojáků v Afghánistánu, kde bude do neděle. Oznámil to dnes s odvoláním na dobře informované zdroje server iDnes.cz.

Zeman je na návštěvě u českých vojáků v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Záměr navštívit příslušníky české armády v asijské zemi Zeman ohlásil ještě před svým loňským lednovým zvolením do vrcholné funkce a zopakoval ho v říjnu při slavnostní přísaze vojáků. "Chtěl bych vám oznámit, že jako první prezident České republiky ve velmi blízké době Afghánistán navštívím, protože nestačí vyjadřovat jenom slovy sympatie této a dalším misím," řekl tehdy v projevu Zeman. Prezident však později musel zrušit zahraniční cesty kvůli problémům s kolenem.

Zeman je první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu zavítala. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas nebo bývalý ministr obrany Alexander Vondra. Bývalé Československo navštívila afghánská hlava státu dvakrát; v roce 1970 přijel král Muhammad Záhir s královnou Humairou a doprovodem na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody a v roce 1981 tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. Počet nasazených vojáků se postupně snížil, v Afghánistánu by jich mělo v tomto roce působit asi 270. Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support, jejíž přesný obrys zatím není znám. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5000 českých vojáků a v důsledku války jich pět zahynulo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…