Zeman je ostuda. Putin ukradl Krym, Západ měl rozmístit strategické prostředky do baltských států, zalitoval v ČT Saša Vondra

10.10.2017 22:45

Prezident Miloš Zeman dnes zkritizoval na půdě Parlamentního shromáždění Rady Evropy sankce proti Rusku, zavedené po anexi Krymu. A kritika jeho slov na sebe nenechala dlouho čekat. V Událostech, komentářích ČT24 k tématu pohovořili exministři zahraničí Alexandr Vondra a Jan Kavan (ČSSD).

Zeman je ostuda. Putin ukradl Krym, Západ měl rozmístit strategické prostředky do baltských států, zalitoval v ČT Saša Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Zemanův projev v radě Evropy byl v příkrém rozporu s naší zahraniční politikou a prezident k němu neměl žádný mandát,“ sdělil v reakci na Zemanova slova premiér Bohuslav Sobotka. 

Jak celou věc vnímají bývalí šéfové diplomacie? „Ne vždycky jsme souhlasili s panem prezidentem Havlem, ale vždy jsme říkali, že pan prezident má právo říkat, co uzná za vhodné. Zdůraznili jsme ale to, že za zahraniční politiku zodpovídá vláda,“ sdělil Kavan s ohlédnutím do minulosti. 

„Náš pan prezident si může říkat, co chce, a na žádnou radu nedá. Přesvědčili jsme se o tom mockrát. Je to ostuda,“ podotkl Vondra.

Kavan pak podotkl, že se domnívá, že řada lidí s hlavou státu souhlasí. „Sankce nikdy nic nevyřešily,“ zmínil. „Plošné sankce, které většinou odnesou obyčejní občané, nikam nevedou,“ sdělil. On sám je o tom také hluboce přesvědčen.

„Tady nejde o teoretickou debatu, zda sankce fungují, nebo ne. Vladimir Putin ukradl v rozporu s mezinárodním právem Krym. Západ měl reagovat jinak, například rozmístit strategické prostředky do baltských států. Říct Putinovi, že pošlapal právo,“ zmínil ostře Vondra. Anexi Krymu pak srovnal se Sudetami, což se nelíbilo Kavanovi. 

„Sám Henry Kissinger řekl, že je to hotová věc,“ poznamenal Kavan s tím, že by ze slov Zemana nedělal tak velkou aféru. „Prezident Zeman vyslovil svůj názor, což, jak už bylo řečeno, nebylo poprvé. Vyslovil ho poměrně srozumitelně. Nevidím v tom problém. Premiér Sobotka i ministr zahraničí řekli, že zahraniční politika státu je odlišná,“ míní Kavan a dodává, že Zeman zkrátka popsal situaci. 

„Je přece veliký rozdíl, když to říká soukromý člověk, a když to řekne prezident ve funkci,“ podotkl ke slovům Henryho Kissingera a Miloše Zemana Vondra. 

Oba muži se pak také vyjádřili k aktuální situaci ve Španělsku, kde se neustále bojuje o vyhlášení nezávislosti Katalánska. Katalánský premiér Puidgemont prozatím vyhlášení nezávislosti odložil. „Myslím si, že to vskutku vyhlášení nezávislosti nebylo. Katalánský premiér není hloupý a ví, že by si jinak zahradil cestu k dialogu s Madriem,“ podotkl Kavan.

„Budou-li o to Katalánci usilovat vytrvale, asi to prosadí. Španělé se ale asi jen tak nevzdají,“ míní Vondra. „Královská zodpovědnost Madridu za stovky let existence Španělska jim velí hájit pozice,“ dodal. Závěrem pak uvažoval nad tím, proč k tomu vlastně došlo. „Evropa se otřásá v základech,“ poukázal Vondra i na Brexit. 

„Napětí v Evropě skutečně je,“ souhlasil pak Kavan, ale dodal, že Brexit rozhodně nenastal kvůli Lisabonské smlouvě, jak se domnívá Vondra. „Nepřeháněl bych vliv integrace,“ uzavřel Kavan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…