Zeman kývnul Schillerové na návrh rozpočtu i na snížení superhrubé mzdy

05.11.2020 18:20

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes na schůzce prezidenta Miloše Zemana informovala o návrhu rozpočtu na rok 2021. Zeman podle jejích slov rozpočet podpořil, stejně jako návrh na snížení superhrubé mzdy. Na brífinku Schillerová mimo jiné Zemana pochválila, že je to zkušený politik a erudovaný odborník, se kterým se dá na téma ekonomiky detailně odborně hovořit. „Pan prezident mi kladl na ta témata celou řadu dotazů, zajímaly ho detaily a všemu dobře porozuměl,“ prohlásila Schillerová.

Zeman kývnul Schillerové na návrh rozpočtu i na snížení superhrubé mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Byli jsme domluvení, že přijedu ještě předtím, než bude jednání o prvním čtení rozpočtu, abych ho informovala o případných změnách, které by nastaly na vládě. Nesmírně si vážím toho, že mě pan prezident ubezpečil, že přijede podpořit návrh rozpočtu do Poslanecké sněmovny,“ sdělila Schillerová s tím, že Zeman se zúčastní prvního čtení 11. listopadu.

Schillerová s prezidentem podle svých slov zeširoka probírala všechny ekonomické výhledy na příští rok. „Probírali jsme spolu základní parametry rozpočtu, samozřejmě ho jako tradičně zajímaly investice, počty státních úředníků nebo předpokládaný vývoj příjmů a výdajů. Dnes jsme se bavili skutečně velmi technicky, hodně do hloubky a do detailu. Diskutovali jsme také evropskou prognózu pro Česko, která vyšla dnes ráno, mluvili jsme o dopadech pandemie, o vládní pomoci,“ vypočítávala ministryně financí.

„Probírali jsme i návrh deficitu 320 miliard, který vychází z propadu příjmů a nárůstem výdajů vlivem pandemie. Také jsme se bavili o konsolidaci veřejných statků v rámci střednědobých výhledů, kdy jsem mu jasně řekla, že je nutné zmrazení platů státních úředníků,“ dodala Schillerová, že i v tom ji Zeman podpořil.

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Na brífinku Schillerová mimo jiné Zemana pochválila, že je to zkušený politik a erudovaný odborník, se kterým se dá na téma ekonomiky detailně odborně hovořit. „Mohla jsem mu tak snadno vysvětlit, proč vlastně se navrhuje deficit 320 miliard korun, proč se tam nemůže zapojit daňový balíček, proč jsem podpořila snížení daní zaměstnanců na 15 a 23 procent. Pan prezident mi kladl na ta témata celou řadu dotazů, zajímaly ho detaily a všemu dobře porozuměl,“ byla spokojená Schillerová a zopakovala, že Zeman slíbil v listopadu podpořit rozpočet přes poslanci.

Poté Schillerová bránila svůj návrh rozpočtu, který je podle ní v této těžké době nezbytný. „Ten rozpočet je prorůstový, proinvestiční, těch 187 miliard je od roku 2007 suverénně nejvyšší číslo, které do investic dáváme. Tím se snažíme, aby veřejný sektor nahradil tu investiční díru, která je tu v soukromém sektoru,“ vysvětlila poté Schillerová.

Dva různé vládní návrhy na zrušení superhrubé mzdy prý Zeman nijak nehodnotil. „My jsme už na expertním týmu zastávali s premiérem názor, že je potřeba snížit daně zaměstnancům a nezvyšovat daně OSVČ, což by způsobil ten návrh vicepremiéra Hamáčka. Já jsem panu prezidentovi dala vypočítanou trajektorii obou těch návrhů a výhodnější je prostě ten návrh pana premiéra Babiše, protože teď je potřeba lidem ty peníze dát,“ prohlásila Schillerová a znovu zkritizovala Hamáčkův návrh.

„Však i z Evropské komise nám přišlo doporučení, abychom dávali peníze do ekonomiky, protože je to strašně důležité. A tak jako my činí i ostatní státy v Evropě. Jedině tak pomůžeme podpořit investice a spotřebu,“ dodala.

Schillerová věří, že komunisté návrh rozpočtu podpoří, ale zatím nechce nic predikovat. „Já nerada říkám věci dopředu, ale teď máme slíbenou podporu v prvním čtení, což je pro mě důležité. Až to projde prvním čtením a nastaví se jasné mantinely, budu jednat dál. Já udělám všechno pro to, aby Česká republika neměla rozpočtové provizorium, to je nejhorší situace, a doufám, že je všem jasná,“ řekla Schillerová a poděkovala všem, kteří umožnili schválení schodku rozpočtu 500 miliard na rok 2020.

Zeman prý nemusel slibovat, že rozpočet i balíček superhrubé mzdy okamžitě po schválení podepíše. „My jsme se o tom ani nebavili, protože i v minulosti pan prezident vždy obratem podepsal všechno, co za mého vedení přišlo z Ministerstva financí. Tudíž jsem nepovažovala za nutné se ubezpečovat, že i tentokrát vše podepíše obratem,“ dodala Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…