Zeman lidu blíže. Slušovický šéf Čuba navrhuje zřídit nové sídlo prezidenta

13.05.2013 10:42

O tom, že by k Pražskému hradu a Lánům přibyla prezidentovi také zlínská adresa, se nyní uvažuje na Hradě. Moravané by si zasloužili, aby k nim hlava státu měla blíže, píše Deník.cz. S návrhem přišel prezidentův poradce pro zemědělství František Čuba a také našel vhodný dům.

Zeman lidu blíže. Slušovický šéf Čuba navrhuje zřídit nové sídlo prezidenta
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Moravané by si prý zasloužili, aby k nim hlava státu měla blíže. Deník.cz píše, že právě z této myšlenky se zrodil nápad Františka Čuby. Ten chce, aby hlava státu alespoň občas úřadovala také na Moravě, konkrétně ve Zlíně. „Tento nápad jsem přednesl panu prezidentovi, zatím nepřikývl, ale domnívám se, že by to bylo pro region i celou Moravu velmi prospěšné," potvrdil Deníku Čuba.

Možnost, že by pro prezidenta uvolnili polovinu patra v sídle Zlínského kraje, prý již zavrhli. František Čuba totiž našel vhodný prostor, kde by mohla hlava státu úřadovat. Volba nakonec padla na Vavrečkovu vilu ve zlínské místní části Mokrá. Deník.cz píše, že podle Čuby je to vhodné místo zejména z úcty k manažerům podnikatele Tomáše Bati. Vila totiž byla sídlem Huga Vavrečky, který patřil k nejužšímu vedení někdejších Baťových závodů. To je prý také důvod, proč padla volba na Zlínský kraj a přímo Zlín.

Petru Gazdíkovi se nápad líbí

Mezi politiky Deník.cz zaznamenal rozpačitou reakci například prý u zlínských politiků. Třeba někdejší primátor Zlína a nyní poslanec za ODS Tomáš Úlehla za těmito snahami vidí spíše jistou zištnost. „Podle mne je to i jistá snaha posílit před volbami postavení strany SPOZ," domnívá se Tomáš Úlehla. Naopak takové rozhodnutí by prý přivítal Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). „Určitě je to ze strany pana Čuby bohulibá iniciativa. Pokud by to pomohlo zviditelnit kraj, potažmo celou Moravu, pak mi to lichotí," uvedl Petr Gazdík.

O novém sídle není rozhodnuto

Kancelář prezidenta republiky nepopírá, že je ve hře vznik dalšího regionálního sídla, definitivní rozhodnutí ale nepadlo. „Je pravda, že toto téma existuje, ale pan prezident se k němu zatím nevyjádřil," řekl Deníku.cz prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

V dějinách státu však vždy existovalo více sídel prezidenta. Hned v roce 1920 vznikl speciální zákon o vedlejších úředních sídlech prezidenta Československé republiky. Ten stanovil jako letní rezidenci středočeské Lány a jako takzvané vedlejší sídlo zámek Židlochovice (pro oblast Moravy) a také Topoľčianky (pro oblast Slovenska). První prezident Tomáš Garrigue Masaryk také v obou sídlech aktivně pobýval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …