Zeman nachytal novináře: To, s čím se „kavárna“ ohání kvůli Číně, bylo jinak. No a Horáček...

07.11.2016 6:50

„Ať pražská kavárna předvede, co umí,“ řekl v rozhovoru s časopisem Týden prezident Miloš Zeman. Zároveň se také vyjádřil k protestům proti své osobě i k vládní politice premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Zeman nachytal novináře: To, s čím se „kavárna“ ohání kvůli Číně, bylo jinak. No a Horáček...
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě moravskoslezský kraj

Samozřejmě, že nemohlo chybět ani vyjádření k 28. říjnu 2016 na Staroměstském náměstí. Zeman to vnímal buď jako protest proti tomu, že strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) Jiří Brady nedostal státní vyznamenání, nebo jako zahájení volební kampaně. „Ať už parlamentní, nebo prezidentské. Protože protest organizoval předseda jedné parlamentní strany (Petr Gazdík ze STAN, pozn. red.) a moderoval ho jeden z prezidentských kandidátů (Michal Horáček, pozn. red.). Já sám se přikláním k druhé interpretaci,“ uvedl Zeman.

Když přišla řeč na vyznamenání pro Jiřího Bradyho, prezident opětovně zopakoval, že nedošlo k žádnému „kupčení“ se státním vyznamenáním. Herman totiž tvrdí, že mu hlava státu měla sdělit v září na slovenském velvyslanectví, že Bradyho vyznamená jen tehdy, nesejde-li se s dalajlámou. „Existuje i nějaká konspirační teorie, že šlo o předem připravenou provokaci. Ale já nejsem příliš velkým příznivcem konspiračních teorií. Opravdu mě v této zemi nezajímá, jestli strýc ministra kultury dostane, či nedostane státní vyznamenání. Koneckonců jsem učinil i gesto dobré vůle, které pan Brady odmítl,“ řekl Zeman s tím, že jej v této zemi zajímají problémy zaměstnanosti, životní úrovně, bytů pro mladé rodiny, valorizace starobních důchodů, dopravní infrastruktura či mezinárodní terorismus.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

Dalším žhavým tématem posledních dní bylo také společné prohlášení čtyř ústavních činitelů ve věci Hermanova setkání s dalajlámou. „Neděláme nic jiného, než že potvrzujeme dosavadní dlouhodobou politiku České republiky vůči Číně. Není tam ani jedna jediná věta navíc,“ zmínil prezident. Na dotaz, zda jej nezaskočila čínská reakce, v níž mělo zaznít „Dokažte svá slova činy“, prezident odvětil, že oficiální překlad obsahuje jinou formulaci. „Ta formulace čínského ministerstva zahraničí byla publikována v tisku. Takže buďte tak laskav a přečtěte si ji,“ zareagoval ostře Zeman. Jak pak Týden podotýká, čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že „čeká, že země dodrží své sliby“; původní formulace o slovech a činech vznikla zřejmě posunem v překladu.

A co petice Nemůžeme mlčet! a výzvy umělců proti jeho osobě? Stojí za nimi například Jan Ruml, Michael Kocáb či Táňa Fischerová. Za peticí Týdny občanského neklidu jsou pak vidět Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška. „V české politice se se zákonitou pravidelností opakují akce pražské kavárny. V demokratické společnosti má každý právo svobodně vyjádřit svůj názor. Ale v demokratické společnosti rozhodují volby. Ať jde tedy pražská kavárna do voleb a ať předvede, co umí,“ zmínil Zeman.

Zeman se také vyjádřil k postoji šéfa ANO a vicepremiéra Andreje Babiše, který jako každý rok odjel v době státního svátku vzniku Československa s dětmi do zahraničí. „Na státní svátek by měli být členové české vlády na Pražském hradě, protože je to svátek celé republiky. Není to svátek prezidenta Zemana. Pro vaše čtenáře – můj svátek je 25. ledna,“ uvedl. K Babišovi se pak vyjádřil ještě jednou – a to v souvislosti s čínskými investicemi v Česku. Ministr financí je totiž zpochybnil s tím, že peníze plynou do rukou soukromých vlastníků, ale stát z nich nemá nic.

„Pokud se pan vicepremiér domnívá, že investice by měly sloužit státu, ať se vrátí ke komunismu, kdy tady byly v drtivé většině pouze a jedině státní podniky. Čínské investice v současné době představují, pokud jde o uzavřená jednání, zhruba padesát miliard korun. A o dalších padesáti miliardách se jedná,“ podotkl Zeman.

Zeman pak také promluvil i k ČSSD, jíž byl v minulosti předsedou. „Každá strana se má držet svých kořenů. Vzpomeňte si na Masarykovu větu, že státy se udržují těmi idejemi, z nichž vznikly. A to, co platí pro státy, platí i pro politické strany,“ míní.

Závěrem se Zeman vyjádřil k případné prezidentské kandidatuře, již chce potvrdit či vyvrátit až v březnu příštího roku. Ale měl by dost sil případně na dalších pět let v prezidentském křesle? „Víte, kdybych chtěl být maratonským běžcem, zcela určitě bych dostatek sil neměl. Ale politika se nedělá svalovou muskulaturou. Politika se dělá spíše nervovým systémem. A nervový systém mám porouchaný pouze od kotníku dolů. Což mě trochu omezuje v pohybu, ale to je vše,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…