Zeman neměl dát na zblblé lidi, říká muž, jenž přežil Kajínkovo běsnění

28.06.2017 16:28

Prezident Miloš Zeman prý měl k dispozici seznam svědků, kteří mohli promluvit v neprospěch Jiřího Kajínka. Šlo o celkem sedm svědků. Ačkoli mohli potvrdit vinu Kajínka, dvojnásobný vrah dostal milost. Novinářka Sabina Slonková prozradila, proč se asi stalo, co se stalo.

Zeman neměl dát na zblblé lidi, říká muž, jenž přežil Kajínkovo běsnění
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Jiří Kajínek

Snad nejznámější český dvojnásobný vrah už je víc než měsíc na svobodě. Díky prezidentovi Miloši Zemanovi, který Kajínkovi udělil milost. Učinil tak i navzdory soudům, které o Kajínkově vině nikdy nepochybovaly. Případ dvojnásobného vraha byl přitom přezkoumáván a doživotní trest pro dvojnásobného vraha nikdy nebyl změněn. Prezident Miloš Zeman však usoudil, že víc než dvacet let za mřížemi je pro Kajínka dostatečným trestem, a dal mu svobodu.

Server Seznam Zprávy tvrdí, že Hrad dostal na stůl také souhrn svědků, kteří mohli promluvit proti Kajínkovu propuštění, ale Zeman prý žádnému z těchto svědků nedopřál sluchu a Kajínek se dostal ven  z uzavřeného světa věznice.

Seznam svědků, kteří teoreticky mohli udržet Kajínka za mřížemi, zaslal aktivista Philipp Janýr. Ten teď žije v Rakousku, protože v Česku byl odsouzen za krácení cla. K Janýrovu případu se už vyjadřoval i Evropský soud pro lidská práva a konstatoval, že v České republice bylo porušeno Janýrovo právo na spravedlivý proces.

Pokud jde o Kajínkův případ, Janýr se prý k seznamu důležitých svědků dostal přes Vojtěcha Pokoše, který jako jediný přežil Kajínkovo střelecké běsnění. „Poslal jsem panu prezidentovi ten seznam svědků. Dokonce jsem o tom přímo s ním mluvil po telefonu. Proto mě pak velmi překvapilo, že nikdo ty svědky nekontaktoval a pan prezident velmi rychle rozhodl, jak rozhodl,“ prozradil Janýr.

Celý článek naleznete zde

Obdobně má prý zkušenosti s omylností české justice a proto se zajímal i o případ pana Kajínka. A dospěl k závěru, že Kajínek je vinen.

Stejného názoru je i již zmíněný pan Vojtěch Pokoš, který přežil  Kajínkovo střelecké běsnění. Jeho bratr už takové štěstí neměl. Pokoš by se prý rád s Kajínkem setkal, aby se dozvěděl, proč vlastně střílel. „Prezident Zeman neměl dát na zblblé lidi,“ říká muž, jenž přežill Kajínkovo běsnění.  

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že seznam svědků dorazil na Hrad, ale už se nevyjádřil k tomu, jak bylo se seznamem naloženo.

Server spekuluje, že prezident tuto milost udělil především proto, aby před nadcházejícími prezidentskými volbami získal u části veřejnosti politické body.  

„A to si představ, že už před dvěma lety se objevily v tý bezpečnostní komunitě informace, že Zeman dá Kajínkovi milost, přičemž součástí tý informace bylo, že si tu milost schovává na konec funkčního období. Tak, aby mu to mohlo pomoct v souboji o prezidentské křeslo,“ prohlásila k případu Slonková.

Novinářka se spojila také se samotným Kajínkem, který jí sdělil, že o obnovu svého procesu požádá, pokud se objeví nějaké nové skutečnosti, na jejichž základě bude možné proces znovu otevřít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…