Zeman odmítl jet do Kanady. Dokud nezruší víza

19.07.2013 18:32

Prezident Miloš Zeman by se zřejmě nikdy nevypravil do Kanady, pokud by přetrvávala vízová povinnost pro české občany. Naznačil to dnes v rozhovoru s ČTK ředitel prezidentova zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Zeman odmítl jet do Kanady. Dokud nezruší víza
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Podle kanadské diplomacie potřebují pro cestu do Kanady vízum všichni občané ČR, tedy i hlava státu. ,,Já si nedokážu představit, že by pan prezident požádal o vízum do Kanady," prohlásil Kmoníček.

Od obnovení víz uplynuly tento měsíc čtyři roky. Česká diplomacie to od začátku vnímá nelibě a tlačí na jejich zrušení. Podle Kmoníčka je české úsilí ze strany Ministerstva zahraničních věcí "slušně ošetřeno". Praha dlouhodobě spojuje vízovou povinnost se svým souhlasem se schvalováním obchodních a ekonomických dohod mezi EU a Kanadou.

Podle Kanady už nejsme nebezpečná země

"Pro nás je tato situace problém, a když nám někdo dělá problém, my mu ho uděláme také," uvedl Kmoníček. Podle něj to kanadští představitelé slyšeli asi už ve čtyřiceti diplomatických variantách. Kmoníček současně ocenil to, že Kanada po letech změnila svoje imigrační zákony a zařadila Česko do skupiny takzvaných bezpečných zemí. To ale podle velvyslanectví Kanady automaticky neznamená, že víza budou zrušena.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání. Za čtyři roky vízové povinnosti vydala Kanada 30 714 víz českým občanům, 513 jich vydat odmítla.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…