Zeman ohrožuje svobodu slova, objevilo se v dopise. A novinář Žantovský odpověděl cosi o stádu

12.03.2013 20:34

Inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana vzbudil náležitou pozornost. Zasloužil se o to zejména větou, v níž vyhlásil boj podstatné části českých médií, kterou označil za jeden z ostrovů negativní deviace. Podle redaktora Českého rozhlasu Petra Žantovského by ale byla chyba si myslet, že hodit novináře do jednoho koše s neonacisty a kmotry je přehnané. Velká část českých novinářů totiž skutečně funguje na stádním principu, míní novinář.

Zeman ohrožuje svobodu slova, objevilo se v dopise. A novinář Žantovský odpověděl cosi o stádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

V pondělí se obrátilo 93 občanů České republiky (mimo jiné publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát, spisovatelé Zbyněk Hejda, Ivan Klíma a Jáchym Topol) dopisem na významné politické představitele ČR. Například na premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, prvního místopředsedu vlády a předsedu TOP09 Schwarzenberga či předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou.

Celý text dopisu si přečtěte ZDE

V petici občané vyzývají, aby oslovení zaujali jasné a jednoznačné stanovisko k tomu, co prohlásil prezident Zeman ve svém inauguračním projevu na adresu „podstatné části médií“. Prezidentovo stanovisko považují v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní. Svoboda a pluralita v médiích je podle nich totiž nedílnou součástí svobody a plurality ve společnosti. „Jde o nepřímý, ale zjevný útok na svobodu projevu v České republice,“ stojí v dopisu ústavním a politickým činitelům.

Redaktor Českého rozhlasu Petr Žantovský ale takové jednání odsoudil, s prezidentem Zemanem totiž souhlasí. Podle něj by byla chyba si myslet, že zmínka o novinářích vůbec nepatří do žánru inauguračního projevu, či mít spolu s Karlem Schwarzenbergem za to, že hodit novináře do jednoho koše s „poblázněnými fašizujícími bojůvkami a kmotry“ je přehnané.

Celý komentář Petra Žantovského si přečtěte ZDE

Žantovský míní, že se Zeman vymezil proti bezdůvodné osobní nevraživosti provázené metodickou nestoudností, a také jistě proti neskrývanému stranictví, s nímž se velká část českých médií přihlásila k podpoře jeho protikandidáta.

Druhá věc podle Žantovského je, že možná dokonce drtivá většina českých novinářů skutečně funguje na stádním principu. „Sdílí postoje, aniž by k nim dovedla kriticky přistoupit a analyzovat. Pořádá honičky na lidi, protože to je efektní a čtenářsky či divácky atraktivní. A především promítá své vlastní priority a zájmy do svých novinářských výstupů, což je nepřípustné,“ myslí si redaktor Českého rozhlasu.

„Věřme, že dojde na slova Daniela Köppla z deníku Insider, podle něhož Zemanova kritika právě nebyla tolik namířená proti jednotlivým titulům, jako spíše proti konkrétním novinářům,“ dodává na stránkách rozhlasu Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…