Zeman plánuje čistku v ochrance. Podle experta je nezbytné, aby fungovala

26.01.2013 10:10

Přinejmenším v jedné oblasti se nejspíš na Pražském Hradě v případě úspěchu Miloše Zemana odehraje zemětřesení. Prezidentský kandidát již dal najevo, že by chtěl vyměnit svou ochranku. Strážci současného prezidenta prý selhali při jeho návštěvě Chrastavy a Zeman rozhodně nemá zájem, aby se tento lapsus opakoval.

Zeman plánuje čistku v ochrance. Podle experta je nezbytné, aby fungovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Nechystám žádný personální pogrom, tedy kromě ochranky,“ vyjádřil ve čtvrteční debatě prezidentských kandidátů Miloš Zeman své představy o personální politice na Pražském Hradě. Již o několik dní dříve podle serveru Deník.cz prohlásil, že prezidentskou ochranku propustí.

Bezpečnostní expert Ándor Šándor se domnívá, že se jednalo spíše o bonmot. „Jak znám Miloše Zemana, byl to takový polobonmot na události v Chrastavě. Takovou ochranku, kterou měl Václav Klaus, by klidně bylo možné propustit,“ říká expert. Ve skutečnosti se podle něj prezident ochranky zříci nemůže.

„S funkcí prezidenta nejsou spojena jen práva, ale i povinnosti. S přijetím funkce už přestává být pouze soukromou osobou, takže by měl přijmout nejen věci příjemné, ale i ty nepříjemné,“ vysvětluje Šándor. Podle něj musí být zvolený prezident hlídán již před uvedením do funkce. Kdyby se mu něco stalo před 7. březnem, nový prezident by se již zvolit nestihl.

Právě incident v Chrastavě prý ukázal, jak je prezident zranitelný. „Kdyby byl Pavel Vondrouš jen jiný blázen, mohli jsme být bez prezidenta,“ říká Šándor. Ten navíc upozorňuje, že averzi vůči prezidentovi může posílit i ostrý průběh předvolební kampaně. „Z toho potom můžou pramenit určité frustrace,“ doplnil expert.

V tisku se již dříve objevily informace, že ochranná služba by měla o zvoleného prezidenta začít pečovat bezprostředně po vyhlášení výsledků- tedy již ve volební sobotu. Za tímto účelem budou zaměstnanci Ochranné služby přítomni ve štábech obou kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…