Zeman plave v rybníku, Kiska leží u moře. Bakalovy noviny hledaly významné rozdíly mezi dvěma prezidenty

17.07.2015 8:55

I když současný český i slovenský prezident vzešli z přímé volby, každý má poněkud jiné politické postoje. V čem se Miloš Zeman a Andrej Kiska shodují a v čem liší, zjišťovaly dnešní Hospodářské noviny.

Zeman plave v rybníku, Kiska leží u moře. Bakalovy noviny hledaly významné rozdíly mezi dvěma prezidenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman přijal prezidenta SR Andreje Kisku na Pražském hradě

Oba prezidenti se zřejmě shodují jen v pohledu na řeckou krizi. Zeman ohledně tohoto problému řekl: „Považuji za rozumné řešení vystoupení Řecka z eurozóny.“ Kiska zastává prakticky shodné stanovisko: „Měli by dodržovat sliby, být féroví, a když to nedokážou, tak ať jdou z eurozóny ven.“

V pohledu na většinu dalších záležitostí se ale jejich postoje různí. „Jednou nastane čas, kdy budeme muset povolat armádu ke střežení naší státní hranice, což je koneckonců úkol každé armády,“ řekl k problematice uprchlické vlny Zeman. Kiska naproti tomu tvrdí, že Slovensko jako moderní, úspěšná země má morální povinnost lidem v ohrožení života pomoci.

Kiska jezdí na dovolenou k moři, Zeman k rybníku

Diametrálně se jejich názory liší v pohledu na ukrajinskou krizi. Zeman již několikrát veřejně prohlásil, že Ukrajina by měla být neutrální a že by měla projít tzv. finlandizací. Zato slovenský prezident říká, že se snaží být advokátem Ukrajiny. „Neříkám, že máme hned sdělit, že Ukrajinu přijmeme (myšleno do EU) za deset let, ale máme jim říct ano, počítáme s vámi.“

Oba prezidenti se liší i v tom, jakým způsobem tráví dovolenou. „Loni odjel Andrej Kiska na dovolenou k moři do Francie, letos byl v Řecku a ještě jednu evropskou rekreaci má v plánu. Je vždy s rodinou a zásadně bez novinářů,“ píše list a do protikladu dává způsob, jakým své dny volna tráví Zeman. Ten odpočívá sám na vesnickém statku v Novém Veselí. „A zve si televizní štáby, když s bodyguardy brázdí rybník v nafukovacím člunu,“ podotýká deník.

Na závěr připomíná, že podle průzkumů veřejného mínění důvěřuje Kiskovi 70 % Slováků, Zemanovi jen 45 % Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…