Zeman poprvé řekl, co mu sdělil Petr Nečas o Kalouskovi

21.04.2016 8:41

Britové v referendu sice těsně, ale přece jen odhlasují setrvání své země v Evropské unii. S touto svou předpovědí se v rozhovoru pro iDNES.cz svěřil prezident Miloš Zeman. Vyjádřil se také k hojně diskutované činnosti policie během návštěvy čínského prezidenta.

Zeman poprvé řekl, co mu sdělil Petr Nečas o Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Smím-li říci svůj odhad, myslím si, že byť těsně, Britové rozhodnou o zachování svého členství v EU. Argument, který pro to uvádím, je velice jednoduchý. Kdyby se totiž rozhodli vystoupit, tak ve Skotsku se vyvolá další referendum o nezávislosti Skotska, Skotsko vstoupí do Evropské unie a Velká Británie bez Skotska přestane být veliká,“ svěřil se Zeman se svým názorem na nadcházející britské referendum.

Chci prosazovat politiku všech azimutů

Redaktor serveru poukázal na to, že Zeman krátce po svém zvolení nechal vyvěsit na prvním nádvoří Pražského hradu vlajku Evropské unie. Ale před návštěvou čínského prezidenta řekl, že předchozí vláda moc podléhala tlaku Evropské unie a USA. Před tím v Číně řekl, že se tam učí stabilizovat společnost. „Někteří lidé mohou být zmateni. Jakým směrem vlastně chcete Českou republiku vést?“ zajímalo server. „Říká vám něco de Gaullova politika všech azimutů? Charles de Gaulle, který byl bezesporu stoupencem evropské spolupráce i spolupráce se Spojenými státy americkými, razil politiku všech azimutů, což neznamenalo nic jiného než to, že při zachování všech spojeneckých závazků je zapotřebí udržovat přátelské a zejména ekonomické styky prakticky se všemi zeměmi. Minimálně se všemi velkými zeměmi,“ reagoval Zeman s tím, že chce prosazovat politiku všech azimutů při zachování všech spojeneckých závazků, které máme jak v rámci NATO, tak v rámci Evropské unie.

Celý text je ZDE

Před několika dny Zeman na Pražský hrad pozval policisty a děkoval jim za to, jakou práci odvedli při návštěvě čínského prezidenta. Přitom řekl, že „je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují názor, od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi“. „Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek podle vás nemůže svobodně vyjádřit názor na politiku vůči Číně?“ ptal se redaktor. Prezident uvedl, že nedávno jej navštívil Petr Nečas. Prý mu řekl: „Znám Miroslava Kalouska přibližně dvacet let. Za celých dvacet let nepronesl ani slovo, natož větu, o Tibetu.“

Zeman k tomu dodal, že kdyby byl Kalousek trvalý bojovník za nezávislost Tibetu, tak by ho bral jinak než člověka, který ztratil příležitost jako bývalý ministr financí se vyjadřovat k důležitým věcem této země a našel si náhradní téma, které ho předtím vůbec nezajímalo a které teď používá jen proto, „aby byl občas v těch šaškovských akcích s tibetskou vlajkou v ruce viděn na televizní obrazovce“.

Já bych se za policii vůbec neomlouval

Dnes se na žádost pravicové opozice má konat pokus o mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli tomu, jak si počínala policie při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Policejní prezident Tuhý se už omlouval vedení FAMU kvůli tomu, že tam dva policisté nad rámec svých pravomocí požadovali, aby byla sundána vlajka Tibetu. „Stále si myslíte, že práce policie neměla chybu?“ zajímalo také server. Prezident odvětil, že na rozdíl od policejního prezidenta Tuhého by se za celou záležitost na FAMU vůbec neomlouval. „A víte proč? Když má někdo soukromý dům, jako třeba restituent pan Bursík na Malé Straně, a pověsí si na tento soukromý dům tibetskou vlajku, je to jeho soukromá záležitost a nikdo nemá právo mu ji strhávat nebo bránit v jejím používání. Nevšiml jsem si, že by budova FAMU byla soukromým domem.“

Nebyl tu jen čínský prezident, ale celá početná delegace

Redaktor se zeptal také na to, zda je normální, když policie nepustí lidi na Hradčanské náměstí na řádně ohlášenou demonstraci. „Bezpečnost čínského prezidenta nebyla nijak ohrožena jejich snahou vyjádřit svůj názor, byl i s dalšími členy delegace někde jinde, na Kampě,“ argumentoval server. „To je věc policie a já nemám tu drzost, abych posuzoval, kdy je a kdy není ohrožena bezpečnost čínského prezidenta, případně jeho doprovodu. Nezapomeňte, že tady nebyl jenom čínský prezident, ale celá velmi početná delegace, včetně ministrů, včetně třiceti špičkových byznysmenů,“ reagoval Zeman.

Řeč přišla i na zpěvačku Lenku Dusilovou, která při předávání Cen Anděl přečetla krátké prohlášení, že nesouhlasí s tím, že Zeman podlézá režimům, které popírají svobodu a demokracii. Prezident k tomu uvedl, že Lenka Dusilová před rokem koncertovala v Číně, a dokonce na svém Facebooku tyto koncerty nadšeně popisovala. „Pokládám za poněkud pokrytecké, aby sama v Číně koncertovala a nepokládala to za nic závadného, já to nepokládám za nic závadného, a kritizovala mě, že přijímám čínského prezidenta,“ uvedl Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…