Zeman přijme kandidáta na ministra spravedlnosti Pelikána v úterý

18.02.2015 12:01

Schůzka kandidáta hnutí ANO na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána s prezidentem Milošem Zemanem se uskuteční v úterý 24. února na Pražském hradě. Informovalo o tom dnes hnutí ANO. Současný první náměstek na ministerstvu spravedlnosti má v čele resortu nahradit odcházející ministryni Helenu Válkovou (ANO). Informuje o tom ČTK.

Zeman přijme kandidáta na ministra spravedlnosti Pelikána v úterý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal v minulém týdnu najevo, že je připraven Pelikána na post ministra navrhnout. Chce tak ale učinit až poté, co se vyjasní postoj prezidenta k rezignaci Válkové. Ta podala demisi k 1. březnu, Zeman však uvedl, že ještě zváží, zda ji přijme.

Sobotka i ústavní právníci jsou ale přesvědčeni, že když se ministr rozhodne odejít z funkce, hlava státu by mu v tom neměla proti jeho vůli bránit. O tom, že Válková odchází na vlastní žádost, mluvil v minulém týdnu její stranický šéf a vicepremiér Andrej Babiš. V pondělí ale Válková Právu řekla, že její rezignaci by neměl nikdo vydávat za její svobodné rozhodnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, hnutí by navrhlo její odvolání.

Válková dlouhodobě čelila kritice kvůli personální politice i skluzu legislativních prací, například u zákona o státním zastupitelství. Podle Babiše byla Válková nejkritizovanějším ministrem hnutí, mnohdy prý oprávněně. Válková s tím ale nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…