Zeman pronikl do zahraničí. Jeho nedělní show popsali Američané, Arabové, Francouzi, Indové...

04.08.2015 8:40

Zahraniční média si všímají vyjádření prezidenta Miloše Zemana k uprchlické krizi. Český prezident předevčírem vzkázal uprchlíkům, že je do Evropy ani do České republiky nikdo nezval. V reakci na nepokoje v jednom uprchlickém táboře v ČR také dodal, že by měli respektovat naše pravidla. V opačném případě by měli dle jeho názoru raději odejít.

Zeman pronikl do zahraničí. Jeho nedělní show popsali Američané, Arabové, Francouzi, Indové...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Americký deník International Business Times (IBT) si všímá té pasáže Zemanova rozhovoru pro deník Blesk, ve které prezident obviňuje ze současné migrační vlny Západ a jeho nepromyšlené vojenské zásahy na Blízkém východě a v Africe. „Nejen Spojené státy, ale i jeho západní spojenci nesou zodpovědnost za koordinaci vojenských operací v Libyi. Současná migrační vlna má své kořeny v bláznivém nápadu Američanů zahájit intervenci v Iráku, který údajně disponoval zbraněmi hromadného ničení. Nakonec se však nic takového nepotvrdilo,“ cituje IBT českého prezidenta.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Vzestup terorismu na Blízkém východě má zásadní vliv na rostoucí počet imigrantů v Evropě. Snaha Spojených států, které stupňovaly konflikty v Sýrii a Libyi ve snaze obnovit pořádek, měla opačný efekt,“ prohlásil Zeman a uprchlíkům dle deníku IBT poslal tři krátké vzkazy. „Nikdo vás sem nezval. Když už jste tady, musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my, když jsme ve vašich zemích. Dále by měli uprchlíci vědět, že pokud se jim to nelíbí, měli by z České republiky odejít pryč,“ prohlásil Zeman s tím, že plánuje na pravidelném zasedání Valného shromáždění OSN navrhnout vojenskou akci jednotek OSN směřující k rozbití teroristických výcvikových táborů.

International Business Times také cituje policejní zdroje ČR, podle kterých bylo na území České republiky zachyceno v letošním roce 3018 ilegálních uprchlíků. V porovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje nárůst ve výši 50 %. Internetový deník také připomíná nepokoje asi 100 ilegálních uprchlíků v táboře nacházejícím se v severovýchodní části České republiky. „Místní úřady se nechaly slyšet, že demonstranti z řad uprchlíků, kteří usilují o odchod do Německa, poškodili zařízení budovy.“

Zemanův nedělní rozhovor také zaznamenala francouzská tisková agentura AFP a v úvodu svého textu upozorňuje na výše zmíněné nepokoje v uprchlickém táboře, které vyvolaly prezidentův ostrý komentář na adresu uprchlíků. AFP také zmiňuje, že česká policie musela ke zjednání pořádku nakonec použít slzný plyn. Francouzská tisková agentura si nejvíce všímá Zemanova vzkazu uprchlíkům, ve kterém je vyzývá k respektování pravidel a v opačném případě k odchodu ze země. „Mnohem efektivnější pro obě strany je pomáhat uprchlíkům v jejich zemích,“ cituje agentura další prezidentův postřeh.

Celý text v angličtině je ZDE

O rozhovoru prezidenta Zemana pro deník Blesk však informovaly i další světové servery, které převzaly informace od AFP. Mimo jiné také arabský deník Gulf Times, indická mutace The Economic Times, ruský zpravodajský kanál RT nebo nezávislý srbský zpravodajský kanál InSerbia atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…