Zeman se o nás staral. Sportovní funkcionář Jansta hájil prezidenta

03.11.2015 19:05

Do sportu jdou asi tři a půl miliardy ročně, sportovci by potřebovali sedm a půl. Tyto peníze ale dostali málokdy, takže stát má vůči nim dluh nejen letos, ale za celých posledních 25 let. Tato slova pronesl Miroslav Jansta, předseda České unie sportu v úterním Interview ČT24. Nejlépe se prý sportovci měli za premiérování Miloše Zemana.

Zeman se o nás staral. Sportovní funkcionář Jansta hájil prezidenta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Ministryně školství Kateřina Valachová chce navýšit peníze pro sport až na šest miliard korun. Podle Jansty je to ale pořád málo. „Musí to být sedm či sedm a půl miliardy, ale to musejí být peníze do nově vytvořeného systému, tak aby došly, kam mají. Sport přišel kvůli Sazce o miliardy. Stát má vůči sportu dluh, a to není jen za poslední rok, ale za 25 let. Naposledy bylo sportu výrazně přidáno za Zemana, což je paradoxní, protože on není žádný velký sportovec,“ doplnil Jansta.

Sport není levný, stát se o něj musí starat

Když mluvil s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), slyšel, že sport má jasnou podporu, ale záleží to na ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Následně mluvil s Babišem a i od něj slyšel, že sport podporuje, ale kde tedy jsou ty peníze, ptal se. Bez peněz klesá členská základna sportovních organizací a podle Jansty za to plnou zodpovědnost nese stát.

Sport není levný a doplácí na to především nejmladší generace, protože rodiče často nemají dost peněz na to, aby dětem kupovali sportovní výstroj a odpovídajícím způsobem je podporovali. „My potřebujeme peníze do škol, aby ty děti měly kde cvičit, aby tam byli kvalitní časovkáři a tak podobně,“ rozohnil se Jansta s tím, že českoslovenští politici už v roce 1918 věděli, že se musejí starat o sportování národa, a také to dělali. Dnes je to bohužel mnohem slabší.

Ve druhé polovině si host posteskl, že se stát postaral o církve, ale o sport se stará málo. Měl by poslat peníze obcím, krajům a tak podobně, protože je v zájmu státu, aby měl zdravou populaci. Jasně se také zastal nejmocnějšího muže českého fotbalu Miroslava Pelty. „On má moji absolutní důvěru,“ zdůraznil Jansta s tím, že Pelta žije fotbalem a dává mu srdce, pracuje na plné obrátky. Politici mají také vidět, jak nás čeští sportovci reprezentují ve světě. Pokud jde o často znějící kritiku pana Pelty, je třeba ji doložit i důkazy. Řeči „jedna paní povídala“ nestačí.

Nakonec se vyjádřil i k osobě exministra školství Marcela Chládka. Ten prý fotbalu propadl a je dobře, že pracuje v jeho prospěch. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …