Zeman se sešel s Rychetským. Řešili prý další jména

22.04.2013 22:21

Prezident Miloš Zeman se v pondělí sešel s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Mluvili spolu o doplňování ÚS novými soudci a celkově o jeho situaci. Podle mluvčí prezidenta Hany Burianové šlo o "přátelské neformální setkání".

Zeman se sešel s Rychetským. Řešili prý další jména
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u pamatniku M.R. Stefanika

Senát bude o kandidátech na ústavní soudce rozhodovat na schůzi, která začne ve čtvrtek. "Hovořili jsme o časovém harmonogramu v případě, že budou navržení kandidáti ve čtvrtek schváleni v Senátu," řekl Pavel Rychetský.

Na Ústavním soudu jsou momentálně tři volná soudcovská místa, letos se ale postupně uvolní dalších sedm pozic. Miloš Zeman v první skupině kandidátů navrhl soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Jména konzultoval s Rychetským.

Čtveřici kandidátů na ústavní soudce, které Zeman navrhl, minulý čtvrtek doporučil zvolit senátní ústavně-právní výbor. O den dříve tak učinil také výbor pro lidská práva. V senátu má převahu levice. Pravicoví senátoři ODS mají výhrady zejména k někdejšímu vojenskému prokurátorovi Fenykovi.

Senát bude kandidáty na ústavní soudce volit možná za Zemanovy účasti. "Je to jedna z variant v programu pana prezidenta," řekl ČTK již dříve Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Prezident byl v Senátu zhruba před měsícem na své úvodní návštěvě. Ve svém projevu tehdy mimo jiné slíbil, že nebude zbytečně vetovat žádné zákony.

V březnu Zeman avizoval, že další skupinu kandidátů navrhne zřejmě v červnu. Podle Rychetského jsou jednání v tomto směru zatím na úplném začátku. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …