Zeman si kopl do Sobotky: Měl by rezignovat

27.10.2013 20:49

Po nízkém volebním zisku by měl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rezignovat, řekl časopisu Týden prezident Miloš Zeman. Očekává, že mu vedení strany doporučí, koho má pověřit jednáním o vládě. Zemanovým sympatizantem v ČSSD je statutární místopředseda Michal Hašek, který dnes nahradil ve vyjednávacím týmu Sobotku.

Zeman si kopl do Sobotky: Měl by rezignovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

"Nechci vydávat žádná silná prohlášení, jen konstatuji, že v době, kdy jsem byl předsedou Strany práv občanů, a tato strana nedostala očekávaných pět procent hlasů, bylo to 4,4 procenta, tak jsem za svou samozřejmou povinnost považoval rezignaci. Nesete-li odpovědnost za stranu, která nesplní svůj cíl, tak první na řadě je vždy předseda strany. Nu a ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii. Proto bych asi na místě předsedy Sobotky postupoval obdobně," řekl Týdnu Zeman.

Hlava státu očekává, že mu orgány strany doporučí, s kým má jednat o budoucnosti vlády. Zeman se chystá vybraného politika pověřit jednáním o sestavení kabinetu s politickým mandátem. "A buď uspěje, nebo neuspěje," dodal Zeman. ČSSD ve volbách zvítězila, ale zisk 50 mandátů nestačí na to, aby mohla vytvořit původně plánovanou menšinovou vládu s podporou komunistů.

Sobotka se bojí zemanovců

Podle serveru Týden.cz prezident svá slova pronesl "několik desítek minut" před tím, než zasedlo předsednictvo ČSSD, které hodnotilo nízký volební zisk. Vedení strany po dlouhém a napjatém jednání přijalo výzvu, aby Sobotka odstoupil z čela sociální demokracie. Šéf strany to však odmítl s tím, že nechce stranu vydat napospas zemanovcům.

Jeho největší vnitrostranický rival a Zemanův spojenec v ČSSD Michal Hašek ale se svými příznivci dokázal prosadit, že Sobotka nebude v týmu, který má vyjednávat o podobě povolební koalice. Skupina bude působit ve složení Hašek, Tejc a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Hašek tým povede, Sobotka prý bude o vyjednávání informován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…