Zeman sklidil na Slovensku potlesk za slova o EU. A smích za vtip o sobě

30.10.2018 12:50

Prezident Miloš Zeman spolu s dalšími představiteli českého státu přijel na Slovensko, aby zde spolu se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou oslavil sté výročí podpisu Martinské deklarace, skrze kterou se Slováci přihlásili k myšlence československého státu. Během jeho projevu se mnohokrát ozval potlesk i smích. Zeman mimo jiné vychválil Evropskou unii.

Zeman sklidil na Slovensku potlesk za slova o EU. A smích za vtip o sobě
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Bratři Slováci, sestry Slovenky, milí přátelé,“ zahájil svou řeč Zeman. Do mikrofonu mluvil kultivovaně, od posluchačů si vysloužil mnohokrát potlesk i smích, když svůj projev okořenil žertem.

Poděkoval za pozvání na oslavu podpisu Svatomartinské deklarace. Připomněl, že v roce 1918 Čechům hrozila germanizace a Slovákům maďarizace.

„Toto výročí připomíná, že jsme neztratili svoji národnost, neztratili jsme svůj jazyk a mohli jsme se svobodně rozvíjet. Plně souhlasím s Andrejem Kiskou, který připomínal nesmyslné hádky o tom, kdo na koho doplácí. Podívejte se na obě naše ekonomiky, které skvěle prosperují. Ač jsme se rozešli, sešli jsme se v Evropské unii, která je skvělým projektem. Jen bych si někdy přál, aby jeho projektanti byli kvalifikovanější, aby dosáhli úrovně otců zakladatelů,“ doplnil Zeman. V tu chvíli došlo na potlesk.

„Já jsem sem přijel, abych vám jménem českého národa slíbil přátelství. Nejsou na světě bližší národy než český a slovenský. Proto věřím, že spolu budeme v rámci Evropské unie dlouhá léta, dlouhé desítky let a možná i dlouhá staletí,“ uvedl český prezident.

Slovákům slíbil, že když ho pozvou, tak na Slovensko opět přijede. Třeba i za sto let. „Pravda, budu o něco starší, dá-li Bůh, tak i o něco moudřejší. Dovolte mi tedy, abych vám, stejně jako jsem před dvěma dny popřál českým občanům, abych i vám popřál šťastnou budoucnost,“ uzavřel Zeman svůj projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…