Zeman to prý zase popletl. Známý novinář Šafr rozebírá prezidentův nejnovější bonmot

16.04.2015 17:59

Jednomu z posledních bonmotů, které pronesl prezident Miloš Zeman, se podrobněji věnuje server Svobodné fórum. Ten založila skupina novinářů okolo bývalého šéfredaktora několika českých deníků Pavla Šafra, který byl kritizován za kontakty s řadou politiků ODS a především s Václavem Klausem. Řada novinářů ostře vystupovala proti Šafrově účelové snaze o opakovanou diskreditaci některých jeho nepřátel.

Zeman to prý zase popletl. Známý novinář Šafr rozebírá prezidentův nejnovější bonmot
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

Server se zaměřil na Zemanův výrok, který pronesl během návštěvy Gymnázia a obchodní akademie v Chodově na Sokolovsku. Když se prezidenta jeden ze studentů zeptal, co si myslí o státní maturitě, dostalo se mu této odpovědi: „Dříve měly maturitní otázky smysl. Teď se ale zadavatelé maturitních otázek zbláznili,“ uvedl Zeman a dodal: „Má dcera dostala maturitní otázku, která zněla: V kolika bytech bydlela Božena Němcová v Praze? Otázka se vůbec netýkala jejího literárního díla ani jejího milostného života, což bylo mimochodem zajímavé.“

Server podotýká, že bychom mohli s prezidentem souhlasit, že podobná otázka je pro státní maturitu nedůstojná. Pokud by ovšem taková otázka existovala.

Server pak vysvětluje, že státní maturita z českého jazyka se skládá ze dvou částí; z didaktického testu, který připravuje CERMAT, příspěvková organizace řízená Ministerstvem školství, a z ústní zkoušky na základě povinné četby vybraných literárních děl, kterou si každá škola organizuje individuálně.

V maturitním testu nemohla prezidentova dcera takovou otázku najít

„Dcera Miloše Zemana skládala maturitní zkoušku loni v květnu na jednom ze soukromých gymnázií v Praze. V didaktickém testu ovšem nemohla najít žádnou otázku, která by se týkala Boženy Němcové, natož jejího soukromého života a bytových poměrů. Opravdu, autoři otázek pro státní maturitu z českého jazyka nepatří v tomto případě k těm, kteří by se zbláznili…,“ tvrdí server s tím, že prezident Zeman v tomto případě opět použil svůj osvědčený trik. Polopravdu, překroucenou pravdu či přímo lež prý použil jako argument k tomu, aby urazil a znevážil jiné osoby nebo zpochybnil celý systém, který ve společnosti platí a stal se součástí našeho života.

Celý text je ZDE

Jak ale tedy vůbec mohlo dojít k tomu, že prezidentova dcera byla dotázána na počet bytů Boženy Němcové, pokud připustíme, že si Zeman celou věc nevymyslel, ale jen něco popletl? Podle serveru si nejspíš u ústní maturitní zkoušky vybrala otázku, která se týkala některého z děl české spisovatelky, a během rozhovoru se zkoušejícím přišla řeč i na její časté stěhování. „Proč ne? Tato část státní maturity je v kompetenci samotné školy, respektive zkoušejícího, a může se odehrávat i v trochu neformální atmosféře,“ myslí si server s tím, že neznalost správné odpovědi, že Božena Němcová žila ve třinácti bytech, jistě neměla na výsledek zkoušky žádný vliv.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…