Zeman v Pelhřimově označil země, které se po Británii mohou „trhnout“ z EU. A místním lidem řekl něco nepěkného o Bakalovi

29.06.2016 16:06

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Kraje Vysočina. Po setkání se zastupiteli a starosty kraje zamířil do společnosti Agrostroj v Pelhřimově, kde se setkal nejen s vedením, ale i se zaměstnanci. Hlava státu navštívila firmu po padesáti letech, kdy do společnosti zavítal prezident Ludvík Svoboda.

Zeman v Pelhřimově označil země, které se po Británii mohou „trhnout“ z EU. A místním lidem řekl něco nepěkného o Bakalovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem prezident poblahopřál generálnímu řediteli a vedení podniku k rozvoji. „Dívám se však také na růst mezd. Mzda je totiž symbol úspěchu,“ podotkl Zeman s tím, že zaměstnanci jsou ve firmách velmi důležitým pilířem.

„Tomáš Baťa měl jeden krásný zvyk. Neříkal nikdy zaměstnanci, říkal vždy spolupracovníci. Protože když mezi vedením podniku a zaměstnanci zeje propast, tak podnik není prosperující, nepatří mezi významné značky,“ podotkl prezident. V souvislosti s nedostatkem učňů v technických oborech se zamyslel nad českým školstvím, které produkuje mnoho právníků a humanitně vzdělaných lidí, již jsou nezaměstnaní. „Průmysl nás živí, živil a živit bude,“ vzpomněl na ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.

Úvodem se jeden z přítomných zeptal na olympijské hry v Rio de Janeiru, které vypuknou za pár týdnů. „Pojedu do Ria. Nikoliv kvůli politické turistice, ale proto, že mě o to požádal jak předseda Mezinárodního olympijského výboru, tak i předseda Českého olympijského výboru,“ sdělil Zeman s tím, že na Hradě přijímá vždy všechny české olympioniky. „Každý může zakopnout. Je poctivé poděkovat všem bez ohledu na to, jestli medaili mají, nebo nemají,“ řekl.

Jednotná směrnice na výrobu vosku a inkoustu do tiskáren

Další dotaz směřoval na brexit a na budoucí fungování Evropské unie. „Za brexit může do značné míry současné vedení Evropské unie. V Bruselu to samozřejmě neradi slyší, ale já vám řeknu dva namátkové příklady, co dělá Evropská komise za nesmysly. Občas ke mně přijíždí evropská komisařka Věra Jourová a ta mi jednou řekla, že připravuje směrnici na jednotnou výrobu vosku. Tak jsem se jenom zeptal, zda v tom budou zahrnuty i hřbitovní svíčky, a ona řekla, že ano. Když přijela, zeptal jsem se znovu a ona mi řekla, že připravuje směrnici na výrobu jednotného inkoustu do tiskáren. Tak těmito blbostmi se v Bruselu zabývají a nejsou schopni zajistit takové věci, jako je například ochrana vnějších hranic EU před migrační vlnou. Podle mého názoru je Evropská unie skvělý projekt s mizerným vedením,“ nebral si servítky Zeman. Zároveň si také rýpl do uhlobarona Zdeňka Bakaly, který, kdyby byl ředitelem Agrostroje, tak by prý z něj nic nezbylo. 

„Evropskou unii určitě neopustí země, které dostávají dotace. To by byli blázni. Česká republika dostává zhruba 200 miliard dotací, což je pětina státního rozpočtu. Ti, kteří do evropského rozpočtu doplácejí, se trhnout mohou,“ dodal.

Za nejvážnější problém České republiky považoval Zeman donedávna nezaměstnanost. „Teď už nepracují jenom ti, kteří nechtějí pracovat a jimž stačí sociální dávky. Dlouhodobě považuji za vážný problém ohrožení migrační vlnou. To, že k nám ještě nepřišla, neznamená, že nepřijde. Ale za nejvážnější současný problém považuji nízkou sociální úroveň,“ sdělil s tím, že v průměru jsme na třetině německých mezd. Podle jeho názoru je tedy třeba zaměřit se na růst mezd, ale i na podporu technického školství. Zmínil také to, že by snížil sociální dávky, aby nepřizpůsobiví začali pracovat. 

Závěrem se prezident podepsal do pamětní knihy společnosti a darem dostal šachovou figurku pěšce. „Čekal jsem, že dostanu rozmetač chlévské mrvy, za tohoto pěšce moc děkuji,“ řekl Zeman s tím, že se do knihy podepisuje s rozpaky. „Dali jste sem patnáct let starou fotografii, děkuji, že si o mně myslíte, že jsem mladý a krásný. Teď už jsem jen krásný,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…