Zemana vystaví v muzeu. V rodném Kolíně chystají expozici o prezidentovi

19.02.2013 21:07

V kolínském muzeu má vzniknout expozice věnovaná novému prezidentovi Miloši Zemanovi. Hejtman Josef Řihák (ČSSD) ji chce umístit do Veigertovského domu na Karlově náměstí, jehož užívání dosud blokují majetkoprávní spory. Podle něj je Zeman nejznámějším žijícím kolínským rodákem. Krajského radního pro kulturu Zdeňka Štefka (KSČM) informace o nové expozici překvapila. O nápadu prý slyšel, ale nevěděl, že je myšlen vážně.

Zemana vystaví v muzeu. V rodném Kolíně chystají expozici o prezidentovi
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Oficiální portrét Miloše Zemana

"To je spíš věc pana hejtmana, když si to prosadí, tak proč ne," míní Štefek. Osobně si ale myslí, že by výstavy neměly být věnovány žijícím lidem.

Podle Řiháka by šlo o "malou vhodnou expozici". "Nebylo by to samozřejmě v celém domě," řekl ČTK. Co všechno bude vystavováno, ještě není určeno. Podle Řiháka to je úkol pro odborníky. Hejtman předpokládá, že Zeman do muzea zavítá. "Samozřejmě, že ho pozveme. Ale my ho ani nemusíme zvát, protože Miloš Zeman říkal, že objede všechny kraje," namítl. Zeman se v Kolíně narodil a studoval, v 60. letech pracoval ve strojírnách Tatra Kolín. "Většinou byli prezidenti Pražáci," podotkl Řihák.

Odkoupení budovy se už chystá

Regionální muzeum dříve budovu na Karlově náměstí využívalo, po roce 1989 však na ni byly uplatňovány restituční nároky. Dům je nyní kvůli majetkoprávnímu sporu prázdný, z větší části přitom muzeu patří. Hejtmanství jednalo s menšinovým vlastníkem o odkoupení jeho podílu. Řihák dnes uvedl, že odkoupení části budovy je již připraveno. Transakce by se měla uskutečnit 11. března.

Ředitel kolínského muzea Vladimír Rišlink neměl o plánech na vytvoření expozice žádné informace. "S panem hejtmanem jsem na toto téma ještě nehovořil, takže neznám jeho konkrétní představu," uvedl. Muzeum plánuje ve Veigertovském domě několik expozic, jedna má být věnována historii Kolína. "Tam se budeme asi zabývat i otázkou osobností, které jsou s Kolínem spojeny. Do takovéhle detailní polohy ale ten koncept zatím nepostoupil," dodal ředitel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…