Zemanova kandidatura? Další rána ČSSD, říká komentátor

26.07.2012 13:45

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman si o úspěšném vzestupu Miloše Zemana mezi kandidáty na prezidenta myslí, že má důchodce z Vysočiny velké šance. A opět se tím pomstí ČSSD.

Zemanova kandidatura? Další rána ČSSD, říká komentátor
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman, koláž

„Ve skutečnosti se z politického dění nikdy doopravdy nestáhnul. Naopak využíval nejrůznějších příležitostí k tomu, aby se pomstil bývalým kolegům ze sociální demokracie, kteří mu zatarasili cestu na Hrad. Zároveň si uvnitř sociální demokracie udržoval skupinu lidí, kteří mu byli nakloněni a které mohl využívat k nejrůznějším taktickým šachům,“ říká Hartman.

Stejně tak připomíná, že Zeman napomohl udržení vlády Mirka Topolánka, později znemožnil sestavit kabinet Jiřímu Paroubkovi, protože mu jeho SPOZ ubrala hlasy. Zeman má velkou výhodu v tom, že jediný kandidát, který by mu mohl ubírat hlasy, Jiří Dienstbier, nemá dostatečnou podporu ani v sociální demokracii.

„Bývalý předseda strany tak s velkou pravděpodobností už podruhé přispěje k tomu, že nejsilnější levicová strana v zemi si bude muset dalších pět let počkat na šanci prosadit na Hrad svého člověka. V roce 2003 to ČSSD nevyšlo kvůli neúspěšné Zemanově kandidatuře, nyní tomu může být naopak. Vše nasvědčuje tomu, že by se měl spolu s Janem Fischerem probojovat do druhého kola,“ konstatuje Hartman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…