Zemanova ostrá kanonáda: O Šabatové si myslím jen to nejhorší. Usnadněme vízový styk s Ruskem. "Nechutný vtip" o Trumpovi

24.11.2016 19:10

„Člověk, který stojí, lidem káže. Člověk, který sedí, si s lidmi povídá,“ řekl úvodem svého setkání v Libochovicích prezident Miloš Zeman, sedící na pódiu před shromážděnými občany. Do Libochovic zavítal v rámci své návštěvy Ústeckého kraje.

Zemanova ostrá kanonáda: O Šabatové si myslím jen to nejhorší. Usnadněme vízový styk s Ruskem. "Nechutný vtip" o Trumpovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Následně se Zeman vyjádřil také k nezaměstnanosti, kdy on sám by byl pro odebrání sociálních dávek lidem, kteří odmítnou nabízenou práci. „Tento lék doporučuju v každém městě, v každé obci. Jsem rád, že byl parlamentem přijat zákon, který říká, že ten, kdo odmítne veřejnou službu, má nárok jen na tzv. existenční minimum,“ zmínil Zeman. „Když lidé nepracují, nepředávají pracovní návyky ani ve své rodině, a tím vychovávají další generace nepracujících,“ dodal.

Ani v Libochovicích Zeman neprozradil, zda bude znovu kandidovat. „Demokratická společnost má jednu výhodu. Že o tom, který politik vyhraje nebo nevyhraje, rozhodují občané. Toto je jejich základní výhoda, že osud politiků je v rukou občanů, nikoliv osud občanů v rukou politiků,“ nechtěl tak Zeman tipovat, zda by byl znovu zvolen.

Řeč přišla i na liberalizaci bezvízového styku s Tureckem a Ukrajinou. „Nedomnívám se, že by s Tureckem byla vhodná liberalizace bezvízového styku. Vím, že si to Turecko klade jako podmínku, aby zadržovali na svém území migranty,“ řekl Zeman. „I když Evropská unie tvrdí, že se nenechá vydírat, tak se na toto řešení musíme připravit,“ dodal. Bezvízový styk s Ukrajinou by podle něj měl perspektivní význam. „Ale v dnešní době je na Ukrajině občanská válka. Neklid by se tak mohl zanést k nám. Byl bych tedy proti bezvízovému styku, i když jej nemohu vyloučit,“ sdělil. Sám by se přimlouval za usnadnění vízového styku s Ruskem. „Občanská válka tam nehrozí a islám tam není, narozdíl od Turecka, vládním náboženstvím,“ dodal.


Miloš Zeman na náměstí v Libochovicích.

I zde Zeman pozval přítomné novináře na zítřejší část návštěvy ve Vršovicích, kde si vyzkouší samopal. „Budu střílet do terče. Budu mít sedm nábojů,“ řekl se smíchem.

První si přečtu program, nechtěl Zeman komentovat nově založenou Robejškovu stranu

K nové straně politologa Petra Robejška se nechtěl prezident vyjadřovat, učiní tak, až si přečte její program. Název sám podle něj nic důležitého neříká. „V Česku máme přibližně osmdesát stran a hnutí. Opakuji, osmdesát. Tak toto bude 81. Uvidíme, jestli přežije,“ dodal.

Nechyběla ani otázka na zahraniční návštěvy. „Když je něčeho moc, tak se to přejí. Moje nejoblíbenější zahraničí je Vysočina,“ řekl. 

Na další dotaz z publika ohledně vystoupení z EU Zeman odpověděl, že podpoří pouze zákon o obecném referendu. „Při vší kritice považuji její výhody za větší než její nevýhody,“ řekl, že on sám by hlasoval proti. „Nesouhlasím s vaším názorem, ale udělám vše pro to, abyste jej mohl hlásat,“ citoval následně Voltaira.

Řeč přišla i na americké volby, kdy Zeman pouze sdělil jeden vtip. „Víte, proč se Donald Trump dívá na televizi? Protože se dívá, jak vysoko skáčou Mexičané ve skoku o tyči,“ řekl podle svých slov „nechutný vtip“, který souvisí s Trumpovým úmyslem postavit na hranicích s Mexikem zdi.

Na dotaz k ombudsmance Anně Šabatové se nechtěl prezident vyjadřovat. „Protože si o ní myslím jen to nejhorší,“ sdělil. Závěrem pak prezident podepsal pamětní knihu, přidal stuhu na prapor města a převzal dary z rukou starostky města.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…