Zemanovřesky, komentuje redaktor Dolejší prezidentova vystoupení v krajích

23.02.2015 10:55

Poklesu popularity a důvěry u lidí se rozhodl Miloš Zeman čelit častými výjezdy do krajů. Navzdory doporučení svého týmu si vymínil zběsilé tempo – každý rok navštívit všechny kraje, píší dnešní Hospodářské noviny, které analyzují některá Zemanova vystoupení v regionech v článku s poněkud posměšným titulkem „Zemanovřesky: úspěšná tour“. Jeho autorem je dlouholetý politický reportér MF Dnes, který nedávno přešel do HN, Václav Dolejší.

Zemanovřesky, komentuje redaktor Dolejší prezidentova vystoupení v krajích
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Dvoře Králové

V úvodu článku zmiňuje drobnou perličku. Restaurace, v níž bude prezident během pobytu v regionu obědvat, posílá s předstihem na Hrad návrh menu. S tím pak jde Vladimír Kruliš z hradního protokolu za Zemanem, který si vybere definitivní podobu menu. Lidé ze Zemanova okolí se ale snaží mírnit prezidentovu zálibu v nezdravém jídle, a tak mu občas na talíř „propašují“ i nějakou zeleninu. „Co to tady je?!“ divil se prý prezident při nedávném obědě nad baby karotkou.

Letos Zeman vyměnil církevní hodnostáře za armádu

Dolejší poukazuje i na další zajímavou věc. Loňské výjezdy po krajích plánoval prezidentovi jiný hradní protokolář, Jindřich Forejt. „Protože má blízko k církvi, v programu nikdy nechyběla návštěva biskupa nebo nějakého významného kostela. Současný Krulišův rukopis ukazuje změnu, církev v programu nahradil armádou,“ všiml si Dolejší.

Desítky zklamaných se na prezidentova vystoupení nedostaly

Zaujalo jej například Zemanovo vystoupení v Dobrušce, kde prezident kritizoval autory současných televizních seriálů, a kde naopak pochválil předlistopadové seriály F. L.Věk, Byli jednou dva písaři a Nemocnice na kraji města. Ty prý byly jediné, na které se dalo koukat. „Spokojení lidé se smějí a tleskají,“ popisuje Dolejší atmosféru v sálu kulturního domu. Podotýká k tomu, že během poslední třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje, která proběhla minulý týden, čekaly na Zemana všude plné sály natěšených příznivců. Desítky zklamaných se dovnitř ani nedostaly.

Lidé s červenými kartami před diskusí utíkají

Před sály se ale vždy objevuje pět, šest lidí s červenými kartami a píšťalkami. „Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je zve dovnitř na debatu s tím, že dostanou první slovo. Odmítnou, za což je pak Miloš Zeman znectí. Že jsou zbabělí, utíkají před diskusí a že jich přijelo málo, protože z Prahy je to sem přece jen daleko,“ popisuje redaktor s tím, že odpovědí na tato Zemanova slova je smích a potlesk v sále.

Prezident místy mluví demagogicky

Redaktor také tvrdí, že Zeman spokojenému publiku říká, co chce slyšet, a místy prý mluví demagogicky. A přidává příklad ze setkání prezidenta se zaměstnanci firmy Juta ve Dvoře Králové. „Víte, jsou poslanci, kteří za čtyři roky ani jednou nepromluví, nevystoupí ve sněmovně, nepředloží žádný návrh zákona,“ citoval Zemanova slova Dolejší s tím, že to, co prezident říkal, samozřejmě není pravda. „Ale rozjetý Zeman cítí na druhé straně porozumění a přízeň publika,“ píše redaktor.

Závěrem nepřímo přiznává, že záměr hlavy státu zvýšit si popularitu cestováním po regionech se rozhodně účinkem neminul. „Celá tour Zemanovřesky slaví úspěch. Lidé se baví, smějí a domů odcházejí spokojení,“ uzavírá Václav Dolejší.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…